Exposició «Refotografiar Barcelona amb Mark Klett»

El novembre del 2010, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i Arqueologia del Punt de Vista van convocar, en el marc d’AfterFoto, una triple activitat docent anomenada «Working across time: Rephotographing images of place», que va impartir el fotògraf nord-americà Mark Klett. «Working across time» es va basar en la refotografia, un gènere meticulós que consisteix a tornar a fotografiar una escena prèviament enregistrada tractant d’evidenciar el pas del temps mitjançant la confrontació de diverses imatges obtingudes al mateix lloc i en moments diferents. Tanmateix, refotografiar no és tan sols tornar a fer una fotografia, ja que requereix partir d’una selecció de material històric i dur a terme una investigació per tal de tornar a col·locar la càmera on algú ho va fer abans que nosaltres. En aquest sentit, la nova fotografia que s’obté és el producte subsidiari d’una meditació sobre tres subjectes: el que ha fet la primera fotografia, el que ha realitzat la segona i el que observa ambdues.

El projecte ha proporcionat un material per al catàleg i l’exposició que recull, d’una banda, les dues fotografies panoràmiques que Mark Klett va realitzar des de Montjuïc per encàrrec de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i, d’altra banda, els projectes que els assistents al taller, John Frederick Anderson, Pedro Arroyo, Isabel Codina de Pedro, Marta García Hoyos, Isidre Santacreu, Javier Sardá, Manuel Serra i Laura Viñals, van iniciar durant l’estada de Klett a Barcelona. El conjunt dels treballs que es mostren ofereix una reflexió sobre els canvis significatius de la ciutat al llarg del temps, i es presenta aquí juntament amb el material històric del qual ha partit. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona disposa d’una col·lecció d’imatges que constitueix un document essencial per entendre la metamorfosi del teixit urbà i social de Barcelona. En finalitzar l’exposició, les obres de tots els participants en el projecte ingressaran a l’Arxiu i passaran a formar part del patrimoni fotogràfic de la nostra ciutat.

Paral·lelament a l’exposició s’ha programat una sèrie d’activitats gratuïtes al voltant de la mateixa. El 28 de març a les 19h, Núria F. Rius, historiadora de l’art, donarà una conferència que porta per títol «Barcelona a la butxaca. La fotografia el 1888: política, art i record». El dissabte 14 d’abril a les 11h, hi haurà una activitat familiar al voltant de l’exposició. El dimecres 25 d’abril a les 18h, els fotògrafs Isidre Santacreu, Javier Sardá i John Frederic Anderson faran una primera visita guiada a l’exposició. I, finalment, el dissabte 12 de maig a les 11h, els fotògrafs Isabel Codina, Pedro Arroyo i Manuel Serra faran una segona visita guiada.

Data: Del 2 de febrer al 19 de maig de 2012
Lloc: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch 2 – 2ª planta, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta