Coneix la història de Barcelona amb BCN Visual

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura van presentar el passat divendres l’aplicació gratuïta per a smartphones BCN Visual. L’aplicació, desenvolupada en col·laboració amb Telefònica i en el qual participa l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, pretén, gràcies a la tecnologia de realitat augmentada, apropar Barcelona i les seves rutes culturals a través de les imatges del fons de l’Arxiu Fotogràfic. L’aplicació està disponible per a iPhone i per a Android.

L’Arxiu Fotogràfic ha seleccionat 172 fotografies dels seus fons que, agrupades en recorreguts, confeccionen un mapa de punts d’interès per al ciutadà local i pel turista. Els diferents indrets escollits es localitzen al Gòtic, l’Eixample, el Raval, la façana marítima, La Rambla, Montjuïc, Gràcia i el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A més a més de la imatge, l’Arxiu ha aportat la documentació corresponent de cadascuna de les fotografies (títol, data, autor i resum). Després d’un treball de camp de geolocalització, les imatges seleccionades s’han geocodificat. D’aquesta manera, l’aplicació localitza a través del GPS del telèfon mòbil a l’usuari qui amb la càmera enfoca un punt i a partir del repertori de fotografies veu superposada la imatge antiga des del punt on va ser feta la fotografia. Es tracta d’un procés de refotografia, un gènere fotogràfic que consisteix a tornar a fotografiar des del mateix lloc una escena prèviament enregistrada.

En una segona fase està previst ampliar els continguts amb imatges actuals i rutes per la ciutat, per exemple, la Ruta del Modernisme, itineraris del Museu d’Història de Barcelona, etc.

BCN Visual és un bon exemple dels diferents usos de la fotografia i la importància de la utilització de les noves tecnologies en la difusió del patrimoni cultural. BCN Visual està disponible en català, castellà i anglès.