«L’home i la terra. Llum i ombra» d’Edward Burtynsky

Edward Burtynsky, nascut a Ontario (Canadà) el 1955, va començar la seva carrera artística fa més de trenta anys, enfrontant-se amb una naturalesa en transformació i copsant la intervenció de l’home en el paisatge. Pocs fotògrafs han desenvolupat un treball tan sistemàtic i una reflexió tan profunda sobre aquesta relació.

Burtynsky ha captat amb el seu objectiu escenaris naturals manipulats, l’explotació despietada dels recursos naturals del planeta. Ha fotografiat pedreres i mines, l’extracció de petroli, la construcció de dics, la sobreedificació de les ciutats, seguint les grans mutacions del paisatge des del continent Americà fins a la Xina.

Les seves imatges de gran format produeixen una certa sensació de paràlisi, mostren espais gegantins i fantasmagòrics en què l’home, escultor dels gran desastres mediambientals, apareix en comptades ocasions, minimitzat per la seva pròpia desfeta i en escenaris que es converteixen en pàtria de ningú. Sovint, les eines utilitzades per a la depredació es presenten també minúscules, amb un aspecte rudimentari i sòrdid.

Burtynsky ens proposa fotografies inquietants que provoquen una certa incomoditat en l’espectador, testimonis impressionants d’una lluita èpica i devastadora amb la naturalesa que transmeten una sensació apocalíptica, quasi de day after (dia després), i que, en conjunt, tenen un misteriós atractiu que emociona per la seva força, la seva dimensió i la seva monumentalitat.

El mateix artista, però, apel·la a la possibilitat d’un futur diferent, gràcies al paper central de la cultura: «Perquè és per mitjà de la cultura que parem atenció a les nostres consciències i construïm la nostra història, i l’home pot ser sensible a les conseqüències dels seus actes».

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet proposa una mirada a la trajectòria d’Edward Burtynsky a través d’una selecció de trenta fotografies, que constitueixen una de les exposicions més extenses que s’han fet a Catalunya sobre el fotògraf. La inauguració de la mostra, el proper dijous 22 de setembre a les 19:30h, comptarà amb la presència de l’artista.

Data: Del 22 de setembre de 2011 a l’11 de març de 2012
Lloc: Centre d’Art Tecla Sala, Av. Josep Tarradellas i Joan 44, 08901 L’Hospitalet de Llobregat (mapa)
Preu: Entrada gratuïta