Exposició «Darfur, imatges contra la impunitat»

Vuitanta imatges de gran qualitat explicaran la dramàtica situació que es viu a la regió africana de Darfur, situada a l’extrem occidental del Sudan, a l’exposició “Darfur, imatges contra la impunitat”, que es podrà visitar del 29 de setembre al 28 de novembre, al Palau Robert de Barcelona.

Aquesta iniciativa recull testimonis directes de la crisi que viu Darfur. Lynsey Addario, Stanley Greene i Álvaro Ybarra Zavala, fotoreporters de prestigi internacional, van viatjar a diferents punts de la regió, entre l’agost de 2008 i l’abril de 2009, per endinsar-se en la realitat quotidiana dels camps de refugiats, dels hospitals, dels poblats exposats als atacs, dels campaments de les diferents faccions enfrontades, i dels homes, dones i nens que viuen i moren en aquesta cruenta guerra.

A través de les imatges que van captar, i partint de l’empremta particular de cada fotògraf, l’exposició aporta una visió global, però també propera i sensible, d’una de les pitjors catàstrofes humanitàries de la història recent. Cal destacar les imatges de dins de Darfur, una regió a la qual no solen tenir accés els reporters per la seva alta perillositat.

A més dels fotògrafs, han treballat en aquesta iniciativa professionals de contrastada experiència com ara la mateixa Mónica Allende, editora; Ian Denning, director artístic, o l’escriptor i periodista Alfonso Armada, que s’ha fet càrrec de la introducció del llibre de l’exposició.

Darfur és una regió situada a l’extrem occidental del Sudan que limita amb Líbia, el Txad i la República Centreafricana. Amb una superfície de 500.000 quilòmetres quadrats, concentra a la cinquena part de la població sudanesa. El conflicte que assola la zona es va iniciar el 2003 en aguditzar-se els arrelats enfrontaments entre la població negra africana i la d’origen àrab, principalment pel control dels escassos i cada vegada més insuficients recursos naturals.

Aquests enfrontaments han generat una crisi humanitària de grans proporcions: les Nacions Unides asseguren que més de 300.000 persones han mort a Darfur i almenys 2,7 milions de persones han estat forçades a abandonar les seves llars al llarg dels últims sis anys. La violència, les malalties i la fam associades al conflicte afecten en total a 4,7 milions de persones, la meitat de les quals són nens.

El conflicte de Darfur ha desfermat les alarmes de la comunitat internacional tant per les devastadores xifres com pels atacs especialment cruents que pateix la població civil: destrucció de poblats, assassinats, tortures, violacions sistemàtiques, robatori de bestiar i saquejos. Aquesta realitat obliga els habitants de la zona a refugiar-se en camps amuntegats i insalubres que ja ni tan sols gaudeixen de la protecció de les 13 organitzacions internacionals d’ajuda humanitària desplegades a la regió fins fa poc.

Data: Del 29 de setembre al 28 de novembre de 2010
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Un comentario en “Exposició «Darfur, imatges contra la impunitat»

  1. Se me saltaron las lagrimas al ver la injusticia que demuestran estas fotos. Tuve una sesación rídicula de nuestras vidas al ver lo mucho que esta sufriendo toda esta gente y que seguiran sufriendo. Impotencia, rabia pero que hacemos nosotros para mejorar o cambiar algo de esta sociedad?

Los comentarios están cerrados.