“Through the looking glass” de Joan Fontcuberta

El fotògraf Joan Fontcuberta inicia la temporada a la galeria Àngels Barcelona amb la presentació durant cinc dies de la seva video instal.lació i darrera publicació, “Through the looking glass”.

Durant els dies de la presentació, Fontcuberta convidarà als visitants a participar en un projecte, d’autorretrats devant del mirrall. Les fotografes que es fagin els participants a la galeria s’incorporaran en temps real a la video projecció.

Amb la proliferació de les càmeres digitals de butxaca i càmeres en telèfons cel·lulars, les xarxes socials a Internet comencen a acollir un nou gènere d’imatges: els refectogrames, autorretrats realitzats enfront de miralls i en els quals el mateix dispositiu d’enregistrement visual hi és present.

Aquestes fotos expressen una doble pulsió narcissista i exhibicionista, on la voluntat lúdica i autoexploratòria preval sobre la memòria. Fer-se fotos forma part tant de jocs de la seducció com dels rituals de construcció de la identitat.

Durant els últims anys Joan Fontcuberta ha estat col·leccionant milers d’aquestes imatges anònimes per a bastir una nova antropologia social de la imatge tot endinsant-nos “a través del mirall” de la realitat calidoscòpica d’Internet.

Totes les fotografes que apareixen tant a la instal·lació com a la publicació, l’artista las ha trobat a pàgines obertes i d’accés public a Internet, incloent-ne moltes de contingut sexual explícit.

Data: Del 21 al 25 de setembre de 2010
Lloc: Galeria Àngels Barcelona, C/ Pintor Fortuny 27, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

2 reflexiones sobre ““Through the looking glass” de Joan Fontcuberta

  1. Doncs a mi m’ha sorprès molt aquest nou treball de Fontcuberta, crec que es molt provocador com artista, però no crec que hagi fet un treball antropològic, com a mínim no es suficient col·leccionar fotos i teoritzar sobre elles per esdevenir antropòleg! Sobre tot això reflexiono en el meu post.

    Però vosaltres que sou fotobloggers m’estranya que accepteu sense provocació la seva proposta artística, ja que com juganer que és aquest autor, aquest cop també ho és, al considerar les imatges de les xarxes socials o dels fotologs com a anónimes i que no cal demanar permís per res, entre altres coses.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *