«ERT, empreses recuperades pels seus treballadors» de Jerónimo Rivero i Thomas Prola

Entre el desembre de 2007 i el març de 2008, el fotògraf argentí Jerónimo Rivero va visitar deu fàbriques recuperades pels seus treballadors a l’Argentina. Al setembre de 2008 Jerónimo torna a Barcelona amb material fotogràfic i les gravacions realitzades a les fàbriques. Decideix mostrar en una exposició documental la seva visió del procés argentí amb la col·laboració de l’antropòleg francès Thomas Prola.

La mostra «ERT, empreses recuperades pels seus treballadors» està composada per 17 fotografies dels llocs i els actors del procés acompanyades per frases dels treballadors entrevistats durant la seva estada. Simultàniament es projecta el documental «Obreros del vapor» realitzat pels estudiants de la Facultad de Bellas Artes La Plata sobre la papereria de la ciutat recuperada al 2001 i visitada per Jerónimo Rivero.

L’objectiu de la mostra és apropar el visitant a la realitat d’un procés peculiar que es desenvolupa a les societats capitalistes. A través del treball fotogràfic, ens apropem a la vida quotidiana dels treballadors, al seu espai laboral, on les antiquíssimes màquines continuen funcionant dins una cultura de la feina diferent a les anteriors: autogestió sostinguda per la igualtat i la solidaritat entre els treballadors.

El lloc del treball es vol abordar a les fotografies com un lloc antropològic, com un espai de significacions construït individualment i col·lectivament. Es un espai viscut creat al voltant dels objectes presents dins el mateix espai: màquines, taules, eines, cubells, però també persones, imatges, sons… objectes que estructuren més o menys l’espai segons la intensitat afectiva que se’ls dedica.

A través del recorregut fotogràfic i dels textos, l’exposició pretén mostrar l’efectivitat de l’organització cooperativa pel que fa a la construcció d’una feina digna, superant les formes tradicionals de la disciplina fabril capitalista.

En temps de crisi econòmica mundial, d’individualisme exacerbat, l’exposició «ERT, empreses recuperades pels seus treballadors», ens ofereix algunes claus per entendre les formes comunitàries de transformació de la realitat quotidiana, on un lloc de treball és molt més que un lloc de treball.

Data: Del 24 de març al 12 d’abril de 2009
Lloc: Centre Cultural Sagrada Família, C/ Provença 480, 08025 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta