Exposició «Futbol per la llibertat de premsa»

Reporters sense Fronteres (RsF) i l’Agència France-Presse (AFP) presentaran al Palau Robert de Barcelona l’exposició “Futbol per la llibertat de premsa”, amb l’objectiu de sensibilitzar i explicar a l’opinió pública la manca de llibertat de premsa que avui pateixen molts països d’arreu del món. La mostra es podrà visitar a les Cotxeres del Palau Robert del 3 de febrer al 22 de març de 2009.

Un total de 35 fotografies sobre el món del futbol, cedides per l’Agència France-Presse a Reporters sense Fronteres, serveixen com a reclam per a conscienciar la ciutadania sobre la manca de llibertat de premsa. Les dades que Reporters sense Fronteres són eloqüents: el 2008 van morir a tot el món, de manera violenta, 61 periodistes en exercici de la professió. També hi va haver 673 professionals detinguts, 929 agredits o amenaçats, 353 mitjans de comunicació censurats i 29 periodistes segrestats. Fins i tot el periodisme que es fa a través d’internet pateix la situació, i l’any passat va ser assassinat un blocaire, 59 periodistes van ser detinguts, 45 agredits i 1.740 espais informatius tancats o suspesos.

Les coincidències entre el món del futbol i la realitat són moltes, i aquest és un dels principals motius perquè Reporters sense Fronteres elegís aquest esport per confeccionar un dels seus àlbums, utilitzat com a base documental per a la mostra. Actualment, en el futbol es reprodueixen molts dels comportaments que s’observen a la societat quant a la violència, la temptació racista o els reptes monetaris. Això fa que un paral·lelisme com el que s’ofereix a la mostra “Futbol per la llibertat de premsa” resulti suggerent i ben representatiu d’aquesta qüestió.

La presidenta de Reporters sense Fronteres a Espanya, M. Dolors Masana, explica que “on no hi ha llibertat de premsa, no hi ha llibertat”. El futbol és un bon mitjà per a explicar-ho, perquè arriba a tot el món. És universal, com hauria de ser la llibertat de premsa.

El president-director general de l’Agència France-Presse, Pierre Louette, diu que “les agències de premsa som escrutadors del present. I la nostra producció ha de donar necessàriament testimoni de tot: de l’alegria i del drama, de la puresa i de l’horror, de l’esperança i de la resignació. I ho hem de fer en tots el continents, durant tot l’any i sempre. La lògica i la imprevisibilitat del futbol estableixen una relació molt directa i evocadora entre la realitat dels homes i dones d’avui i el que es considera l’esport rei”.

Data: Del 3 de febrer al 22 de març de 2009
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Un comentario en “Exposició «Futbol per la llibertat de premsa»

Los comentarios están cerrados.