«Autofocus Retina» de Lothar Baumgarten

El MACBA acull del 8 de febrer al 27 d’abril la primera exposició retrospectiva de l’artista alemany Lothar Baumgarten (Rheinsberg, 1944) a l’Estat espanyol. Fill d’antropòleg, Baumgarten va conviure uns anys amb els indígenes d’una tribu de l’Amazònia veneçolana i ha estat un dels primers artistes que, des de finals dels anys seixanta, va introduir els fets de la representació de les cultures minoritàries i la seva absència dins del ventall de la representació cultural occidental. Interessat precisament en la noció de «l’altre» i la seva vehiculació en la història, els seus treballs utilitzen objectes, imatges i la paraula escrita com a materials fonamentals per incitar a una reflexió sobre les condicions d’intercanvi i de trànsit amb relació a la geografia i l’acumulació de la història.

L’exposició farà especial èmfasi en el treball fotogràfic de l’artista, sobretot a través de sèries com ara «Carbon» (1989) o «Montaigne» (1985) que constitueixen autèntics assaigs visuals i de síntesi en el treball de Baumgarten. Des del treball realitzat sobre la geografia dels Estats Units a través de dues línies ferroviàries que travessen el país (en el cas de «Carbon») fins a les inscripcions visuals en els paisatges de l’Amazònia veneçolana (a «Montaigne», sèrie que s’hi podrà veure per primera vegada sencera), les fotografies de Baumgarten –en blanc i negre– són un testimoni del seu interès per la iconografia naturalista i de la noció de l’artista-antropòleg. Combinades amb elements textuals i amb signes, les seves obres esdevenen enciclopèdies de paisatge en constant evolució.

L’exposició mostrarà a la Capella MACBA l’obra «Ecce Homo», del 2002. S’hi inclouran també obres emblemàtiques relacionades amb les cultures sud-americanes, així com la instal·lació específica a la façana del museu de l’obra «Imago Mundi» (1988), que estableix una metàfora entre la universalització de la carta de colors de la fotografia i l’esperit de les colonitzacions del segle XX.

Data: Del 8 de febrer al 27 d’abril de 2008
Lloc: Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Plaça dels Àngels 1, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament