Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800
Documental «Reza, paraules de llibertat» – Barcelona Photobloggers

Documental «Reza, paraules de llibertat»

Aquest documental, dirigit per Emmanuel Dassier, és el retrat d’un fotògraf de premsa d’origen iranià anomenat Reza que defensa la causa de la llibertat d’expressió a l’Afganistan. El retrat comença el 1975, a l’Iran, quan Reza va pagar amb la presó i la tortura l’oposició al règim dictatorial del xa. Però després de la revolució de Khomeyni va haver de fugir del país perquè el van condemnar a causa dels seus testimoniatges fotogràfics. L’exili el va portar a l’Afganistan, on va conèixer un jove resistent que ja anomenaven «comandant Massud». L’amistat entre els dos homes va segellar definitivament l’arrelament de Reza a l’Afganistan i el seu compromís amb el poble afganès.

Massud va desaparèixer tràgicament, traït paradoxalment per allò en què creia més. Després, els talibans van ser expulsats de l’Afganistan, però van deixar darrere seu un poble traumatitzat per cinc anys de fanatisme religiós i d’obscurantisme. Reconstruir el país és important, però Reza creu que cal posar remei a la misèria intel·lectual en la qual ha viscut tant de temps el poble afganès. Convençut que la difusió de la informació i dels coneixements ha de contribuir necessàriament a la instauració de la democràcia a l’Afganistan, Reza ha fundat l’ONG Aïna, que forma periodistes i afavoreix el naixement d’una premsa lliure i independent arreu del país.

Per poder compartir la motivació de Reza i de la seva ONG i els records i les esperances d’aquesta nova generació d’afganesos, viatgem a Kabul i a la vall del Panshir, on coneixem uns homes i unes dones decidits a fer emergir la llibertat d’expressió, fonamental perquè la democràcia pugui arrelar a l’Afganistan.

El documental es podrà veure aquest dimarts 9 d’octubre a les 22.35h i el dimecres 10 d’octubre a les 2:15h al programa 60 Minuts del Canal 33.