Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800
«STASI – Secret Rooms» de Daniel i Geo Fuchs – Barcelona Photobloggers

«STASI – Secret Rooms» de Daniel i Geo Fuchs

Daniel i Geo FuchsAl principi de 2004, Daniel i Geo Fuchs van ser convidats a Berlín com a artistes en residència de la Fundació Starke per treballar en projectes nous. A Berlín, els dos artistes, després de les exitoses sèries «Conserving» i «Famous Eyes», es van fixar en el llegat arquitectònic del Ministeri per a la Seguretat de l’Estat (Stasi) del règim de l’antiga RDA: els edificis d’oficines, les presons preventives, els arxius i els búnquers. Després de la caiguda del Mur l’any 1989 i de la reunificació d’Alemanya el 1990, es va dissoldre aquesta institució i també d’altres. Ara, més de 15 anys després, alguns d’aquests llocs es mantenen gairebé íntegres i fan la impressió que el temps s’hi hagi aturat.

Daniel i Geo Fuchs van trobar recintes on s’han conservat intactes els signes i símbols d’una persecució i repressió implacables, i ens descobreixen el funcionament interior dels mecanismes d’aquest sistema i la seva amalgama d’arquitectura, poder i impotència, amb imatges mai o rarament vistes. En el projecte, els artistes segueixen un procediment estricte enfocant tots els recintes des d’una mateixa perspectiva. En resulten fotografies de una fermesa i franquesa brutals: monitors de vigilància apagats en una sala de control o el despatx del jutge de vigilància penitenciària de Hohenschönhausen empaperat amb dibuixos florals. Aquestes fotos mostren el desconsol i la fredor del sistema, i el llarg passadís del centre penitenciari amb sales d’interrogatori a tots dos costats adquireix, veient debat polític dels darrers anys, una dimensió completament nova.

En fotografies de gran precisió i format, els dos artistes mostren habitacions que el Ministeri per a la Seguretat de l’Estat de l’RDA va fer servir durant diverses dècades per interrogar els detinguts, les cel·les dels presoners polítics, les oficines d’Erich Mielke —que va ser ministre per a la Seguretat de l’Estat entre 1957 i 1989—, búnquers i els expedients emmagatzemats per l’Oficina de Documentació de l’Stasi a Berlín: interminables piles d’actes on prenen forma el control i l’espionatge, la desunió i la desmoralització durant els més de quaranta anys en què el règim es va mantenir en el poder. Les fotografies de Daniel i Geo Fuchs arrosseguen l’espectador, a manera de remolí, a l’interior d’aquest capítol aterridor de la història alemanya més recent.

El Ministeri per a la Seguretat de l’Estat es fa fundar l’any 1950 a l’RDA. Va ser, alhora, servei d’espionatge interior i exterior i òrgan instructor per a delictes polítics, però sobretot un aparell de repressió i vigilància del partit en el govern, el Partit Socialista Unificat d’Alemanya, contra els ciutadans de l’RDA crítics amb el sistema. L’Stasi va tenir gairebé 90.000 treballadors titulars i 170.000 col·laboradors no oficials, sobre una població de 16 milions de ciutadans de l’RDA.

Data: Del 29 de març a l’1 de juliol del 2007

Lloc: Palau de la Virreina, la Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)

Preu: Entrada gratuïta

Un comentario en “«STASI – Secret Rooms» de Daniel i Geo Fuchs

Los comentarios están cerrados.