El Centre de la Imatge

El Palau de la Virreina es convertirà a partir de l’any vinent en el Centre de la Imatge de Barcelona amb la fotografia com a estàndard i la voluntat de tenir un perfil propi dins del panorama de museus de la ciutat. A més d’exposicions, el centre editarà una col·lecció de llibres, a banda dels catàlegs, i impulsarà tallers, trobades i cursos, entre altres activitats.

El Palau de la Virreina ja fa anys que dedica una bona part de la seva programació a la imatge. La sala Xavier Miserachs, situada a la planta baixa del Palau, té una programació estable de fotografia, i l’Espai 2, a la planta noble, acull en aquests moments una retrospectiva del fotoperiodista Agustí Centelles.

Però la veritable transició cap al Centre de la Imatge és la programació prevista per a aquest 2007.

A l’Espai 2, a partir de l’octubre, s’instal·larà «¡Che! Revolució i Comerç», una mostra sobre les variacions fetes a partir d’una de les fotografies icona del segle XX, la del Che Guevara feta per Korda l’any 1960. L’exposició explica com la revolució s’ha convertit en un fetitxe de mercat.

Les transformacions de la Xina actual queden recollides per la nova generació de fotògrafs xinesos, nascuts després del 1960. A «Zhuyi! Fotografia actual a Xina», es podran veure una trentena d’instantànies que representen una mirada fresca al gegant asiàtic. Serà al primer trimestre del 2008.

Abans, a la Sala Xavier Miserachs, a partir de final de març, s’hi trobarà «Stassi – Secret Rooms», de Daniel i Geo Fuchs. Aquests dos artistes han estat pioners a mostrar els arxius de la Stassi, la policia secreta de l’antiga Alemanya comunista. Els espais on es feien els interrogatoris queden reflectits en fotografies que ens porten a llocs tenebrosos.

Igualment inquietants són les fotografies d’Ana Teresa Ortega que formen «Escenaris (per a un ús públic de la història)», que es veurà a partir del juliol. L’artista valenciana ha explorat els espais on hi havia els camps de concentració franquistes, amb plànols, documents, cartografies i fotografies.

Més fotografies a «Història del fotoperiodisme a Catalunya (2) 1975-2000», una mostra temàtica que abordarà temes com la transició, la recent aparició de diaris gratuïts o el treball de fotògrafs d’aquí que han treballat en països en conflicte. Aquesta mostra es podrà veure després de la tradicional exposició «Fotomercè», a partir del novembre.

Un comentario en “El Centre de la Imatge

Los comentarios están cerrados.