Exposició «Centelles, les vides d’un fotògraf 1909-1985»

Agustí CentellesEn l’obra gràfica d’Agustí Centelles hi ha continguda bona part de la memòria visual de la Guerra Civil i, molt especialment, de l’epopeia del poble de Catalunya i les seves institucions davant d’un conflicte que va esdevenir una tragèdia col·lectiva i l’esdeveniment central de l’Espanya del segle XX. Centelles va viure la guerra exercint la seva feina, el fotoperiodisme, i va haver de marxar a l’exili, derrotat, juntament amb milers i milers de compatriotes. Com tots, va iniciar aquell viatge incert i dolorós lleuger d’equipatge, però va saber emportar-se un tresor impagable: els milers de negatius que va generar la seva Leica. Ho va fer no pas per consideracions artístiques, sinó per evitar les previsibles represàlies de l’exèrcit franquista sobre els milers de protagonistes de les seves fotos. L’exposició «Centelles, les vides d’un fotògraf 1909-1985» documenta la història de com aquells negatius es van salvar de la destrucció i van reemergir al cap de trenta-sis anys, i presenta, per primera vegada, una aproximació global a la figura del fotògraf i a la seva obra que inclou l’etapa formativa durant els anys trenta, el desenvolupament del reportatge gràfic als diaris del seu temps, les peripècies del fotoperiodista de la guerra i l’exili, la reconversió forçada a la fotografia industrial i publicitària, i el seu reconeixement, gairebé pòstum, com una figura internacional i com el referent central de les generacions posteriors de fotoperiodistes catalans.

L’exposició inclou instal·lacions de fotògrafs contemporanis com Joan Fontcuberta i Gervasio Sánchez, així com recreacions audiovisuals signades per Quelic Berga i Maite Ninou. David Trueba i Kim Manresa hi han col·laborat amb valoracions personals sobre el llegat de Centelles.

Data: Del 3 de novembre de 2006 al 19 de març del 2007
Lloc: Palau de la Virreina, la Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament

4 comentarios en “Exposició «Centelles, les vides d’un fotògraf 1909-1985»

  1. Ahir vaig poder gaudir d’aquesta magnífica exposició i la recomano especialment. Són 3 euros als que li treus un bon suc. No us perdeu però, els video-muntatges de les fotografies i algunes escenes gravades de la «maleïda i fraticida» guerra civil espanyola.
    **Estudiants: 1,50 euros!

  2. 😮
    Ja em queda lluny la meva visita al MUSAC (Museu d’art contemporani de León)! I només fa 2 dies de la meva tornada!! Però ja se sap les vacances són així: sembla que son curtes i de seguida sembla que estàn lluny. Bé, vaig al tema!! Al MUSAC hi ha una exposició de Fernando Sanchez Castillo «Abajo la Inteligencia» amb la qual reflexiona i alhora ens fa reflexionar sobre el nostre passat més recent. I hi ha una obra «Niños jugando a fusilar» (2007) basada en una fotografia d’Agustí Centelles «Juego de niños» (1937). L’exposició en va encantar, molt potent i molt sòlida. Recomano una escapadeta al MUSAC, i ara em sap greu haver-me perdut l’exposició d’Agustí Centelles.

Los comentarios están cerrados.