«Austral» de Magdalena Correa

El projecte «Austral» de Magdalena Correa parteix d’un viatge real a la Patagònia emprès per l’artista amb la intenció d’explorar un territori desconegut, aquella Patagònia que, segons Luis Sepúlveda, es va mantenir verge fins al principi del segle XX, “que és quan va començar la seva colonització”, i allà on comencen a aparèixer les balenes i les formacions de dofins australs, o on “el xai capat a diente no ha de perdre ni una gota de sang”.

La intenció és que la vivència de cada instant d’aquest viatge serveixi com a material per a la formulació d’hipòtesis noves, per poder traduir allò viscut en escriptura. Una escriptura feta d’imatges eloqüents que rivalitzen amb els testimonis escrits dels seus predecessors.

Allò viscut és el que s’ha vist i sentit en el vast silenci que inaugura el paisatge del sud del món, inevitablement transformat en el sud del subjecte –el lloc del no-lloc, l’espai sense espai, temps immòbil– caracteritzat per la foscor i la impenetrabilitat. El viatge és concebut com a peregrinació a un desert poblat d’arbres, herbes, matolls, serralades, llacs; és un viatge per als ulls que alimenten també els sons que no s’escolten però se senten procedents de tots els elements constitutius del paisatge pel qual es transita.

A través de les catorze caixes de llum de gran format que constitueixen l’exposició, així com contemplant les dues videoinstal·lacions, Patagonia i el Viaje de invierno –aquesta última projectada sobre cinc pantalles simultàniament–, Austral brinda l’oportunitat de fer un singular viatge sense haver sortit de la nostra pròpia ciutat: el viatge al sud, i el viatge subjectiu que ens ofereix la vivència de la Naturalesa amb majúscula, indòmita i infinita.

Data: Del 5 d’abril al 18 de juny de 2006
Lloc: Palau de la Virreina, La Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta