L’exposició «Canòdrom 00:00:00» és el resultat d’un concurs de projectes per a artistes visuals convocat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts per tal de donar visibilitat al Canòdrom com a nou equipament artístic de la ciutat de Barcelona i de la futura xarxa pública de centres i espais d’arts visuals de Catalunya.
Les propostes artístiques estan relacionades amb l’arquitectura i les antigues funcions específiques de l’antic Canòdrom de la Meridiana. Aquest edifici, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, destinat inicialment a les curses de llebrers, va ser projectat per l’arquitecte Antonio Bonet Castellana el 1962, amb la col·laboració de l’arquitecte Josep Puig Torné, i va obtenir un premi FAD el 1963.
Els espais i els entorns del que va ser el Canòdrom de la Meridiana acullen nou de les vuitanta-una propostes presentades en aquesta convocatòria dedicada a focalitzar la presència d’aquest edifici com a nou centre d’art de Barcelona.
Entre les propostes que es duran a terme, destaquem la de l’artista visual Albert Gusi i la del col·lectiu Gustavo (Rafael Griera i Regina Giménez).
Albert Gusi presenta el projecte «Itinerari pel barri del Congrés amb els veïns i les veïnes del Canòdrom, amb el Jordi, l’amic invident, i amb el Maizer, el gos fotògraf». Des de la claredat narrativa dels veïns que li mostraren el barri del Congrés, el Jordi, invident des de la infantesa, interpretà les paraules dels veïns per convertir-les en unes fotografies que es generaven sobre el cap del Maizer, el seu gos pigall i, alhora, ulls/guia del Jordi. De les imatges resultants i a través de la descripció oral de l’artista, el Jordi n’ha seleccionat un total de set. Aquestes imatges s’exhibeixen als balcons i a les finestres dels habitatges que envolten el Canòdrom de manera que són ells, els veïns, els primers a mostrar obertament un projecte d’art contemporani.
El projecte «Winners» del grup Gustavo reescriu el final de la història dels llebrers del Canòdrom i exposa a l’espai públic els retrats dels llebrers que havien corregut al Canòdrom i que han trobat una família d’acollida. Els retrats dels animals, amb els posats dels ciutadans insignes, els retorna, amb una certa mirada d’humor, la dignitat perduda, els quals esdevenen els veritables guanyadors de la història. Les imatges s’han pogut veure als suports publicitaris d’opis repartits pels barris de Barcelona, i ara a les andanes de l’estació de Fabra i Puig.
Data: Del 13 d’abril al 23 de maig de 2010
Lloc: Canòdrom. Centre d’Art Contemporani, C/ Concepció Arenal 165-185, 08027 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta