La Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles inaugura el proper dijous 3 d’abril a les 19 h l’exposició «Agustí Centelles, altres visions».
Agustí Centelles i Ossó fou un fotògraf català autodidacte, de família humil, que desenvolupà l’etapa més important de la seva carrera entre els anys 1932 i 1940, primer treballant per compte d’altri i després com a freelance. La seva implicació amb el Govern de la Generalitat va provocar que hagués d’exiliar-se amb els republicans catalans i espanyols que van creuar la frontera en direcció a França.
Gràcies a la capacitat per veure el món a través de la seva càmera Leica, Centelles fou reconegut molt favorablement pels mitjans de l’època, on publicà destacats reportatges sobre esports, vida social o política, entre altres temes.
Els seus reportatges sobre el cop d’estat del juliol de 1936, els fronts d’Aragó o els camps de concentració francesos són documents únics que expliquen la història del país que tant va estimar.
En tornar a Catalunya, gràcies a la seva vàlua i tenacitat va poder a reprendre la seva carrera fotogràfica. En un primer moment va fer de forner a Reus, però posteriorment inicià un negoci de fotografia en el camp industrial i publicitari.
En aquesta mostra podreu veure un recull d’imatges no tan conegudes d’Agustí Centelles, que s’han triat per intentar mostrar personatges de l’època i temàtiques diferents de les de la guerra —nens, dones, esports i el camp industrial—, a més de les fotografies que en el seu dia va fer a Salvador Dalí.
Paral·lelament a la mostra, el dimarts 8 d’abril a les 18 h tindrà lloc una taula rodona amb la presència de Miquel Berga, professor de Literatura Anglesa a la Universitat Pompeu Fabra i comissari de l’exposició «Agustí Centelles. Les vides d’un fotògraf»; Teresa Ferré, llicenciada en Periodisme i estudiosa d’Agustí Centelles; Ricard Martínez, llicenciat en Belles Arts i creador de «Passejant Centelles», activitat organitzada per Arqueologia del Punt de Vista; i Sergi Centelles, fotògraf i fill d’Agustí Centelles.
Data: Del 3 al 29 d’abril de 2014
Lloc: Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles , C/ Comte d’Urgell 145, 08036 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta