De què serveix recordar el passat? Quines narratives despleguem per relatar-lo? Amb «Exercicis de memòria aplicada» s’ha convidat persones de Mollet del Vallès que han viscut la Guerra Civil a recordar-ne les vivències i transformar-les en imatges. La possibilitat de rememorar el passat ha anat acompanyada d’un procés de reflexió a l’entorn dels usos de la memòria històrica i els seus mitjans.
Tanit Plana i Laia Ramos han plantejat un procés singular per a la representació de fets històrics. D’una banda, han contactat amb un seguit de persones de Mollet del Vallès per recollir vivències relacionades amb un episodi traumàtic de la història recent, la Guerra Civil. A partir d’aquí, han iniciat un treball de negociació amb els seus interlocutors que les ha portat a alterar determinades convencions amb què s’estableix la interacció amb els testimonis i la seva representació. En aquest sentit, s’ha convidat els testimonis no solament a oferir vivències, sinó també a participar en el procés de la seva transformació en imatges.
El que es vol visualitzar amb «Exercicis de memòria aplicada» no són solament alguns episodis de la Guerra Civil a Mollet, sinó també la necessitat que té el nostre present de recórrer constantment a la recreació d’episodis històrics. Es tracta d’una reflexió sobre aquest impuls de la nostra societat per recrear el passat en imatges, com també un assaig d’alternatives per relatar-lo.
Data: Del 28 de novembre de 2013 al 16 de febrer de 2014
Lloc: L’Aparador del Museu Abelló, C/ Berenguer III 122, 08100 Mollet del Vallès (mapa)
Preu: Entrada gratuïta