La Fundació Photographic Social Vision organitza, per novè any consecutiu, l’exposició internacional «World Press Photo» en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Amb 32.183 visitants a la passada edició, l’exposició és considerada mundialment la més important en l’àmbit del fotoperiodisme i destaca per la qualitat de les seves fotografies, així com pel debat i la crítica que generen cadascun dels treballs presentats. Una cita amb els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de l’últim any que també és un aparador per als millors fotoreporters del moment, per tal com se’ls ofereix l’oportunitat de difondre arreu del món un treball tot sovint censurat pels governs i els mitjans.
«Face Reality» és el lema amb el qual Photographic Social Vision convida els visitants a testimoniar, sense censura ni manipulacions, l’estat del món, i ens encara a la realitat global i també local per poder reflexionar i ampliar els nostres punts de vista. Com cada any, les imatges premiades ens informaran, emocionaran i interrogaran. World Press Photo és una cita ineludible per a qualsevol ciutadà que vulgui estar més ben informat.
Un any més, un jurat internacional independent format per dinou membres ha estat el responsable de triar les imatges guanyadores entre les enviades per fotoperiodistes, agències i diaris d’arreu del món. En l’edició World Press Photo 2013 han participat 5.666 fotògrafs (dels quals 235 són espanyols) de 124 nacionalitats, amb 103.481 enviaments d’imatges classificats en vuit categories: Notícies d’actualitat, Temes d’actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Retrats en l’entorn, Retrats, Naturalesa i Esports.
La fotografia guanyadora d’aquesta edició és del fotògraf suec Paul Hansen. Feta al novembre del 2012, la imatge immortalitza els cossos dels nens Suhaib Hijazi, de dos anys d’edat, i el seu germà gran Muhammad, de gairebé quatre, quan són traslladats pels seus oncles a la mesquita per al seu funeral a la ciutat de Gaza. Els nens van morir després de l’atac aeri israelià, el 19 de novembre, durant el qual casa seva va quedar destruïda. El seu pare, Fouad, també va resultar mort, mentre la seva mare i els altres quatre germans van quedar greument ferits. El 14 de novembre, Israel havia iniciat una intensa ofensiva contra Gaza, governada per Hamàs, en resposta al continu llançament de míssils per part dels grups militants palestins. Durant els primers dies de l’ofensiva, Israel va atacar objectius d’importància militar i estratègica, però posteriorment va estendre el seu ràdio d’atac i va incloure-hi zones residencials sospitoses d’allotjar militants de Hamàs. En el moment en què es va produir l’alto el foc, havien mort més de 150 persones a Gaza, de les quals 103 eren civils i, almenys, 30 eren nens.
Bernat Armangué, Emilio Morenatti i Daniel Ochoa de Olza són els tres fotògrafs espanyols premiats. Armangué ha estat reconegut per la seva sèrie de fotografies sobre Gaza, en què retrata l’ofensiva militar del 14 de novembre de 2012; Morenatti per la seva fotografia en la qual retrata Mireia Arnau, una dependenta que va ser assaltada pels manifestants enfrontats a la policia durant la vaga general del 29 de març de 2012 a Barcelona, i Ochoa de Olza pel seu reportatge sobre el torero Juan José Padilla, que va tornar a torejar després de perdre la vista en un ull i acabar amb una paràlisi facial parcial després de patir una agafada el 2011.
Com en edicions anteriors de World Press Photo a Barcelona, de nou es disposarà d’una tria de peces audiovisuals, comentaris de membres del jurat i fotògrafs guanyadors d’aquesta edició, com a font addicional d’informació.
A més de les fotografies, Barcelona és l’única ciutat de l’estat, i una de les poques al món, que mostrarà aquest any els guanyadors de la categoria multimèdia que es va crear el 2011. Nou són els projectes que s’hi podran veure i dos els fotògrafs guanyadors espanyols: Pep Bonet, que, a través d’un curtmetratge, retrata les persones que es traslladen des de països veïns fins a Sud-àfrica a la recerca d’una vida millor, i Miquel Dewever-Plana que, després de divuit anys documentant les comunitats maies a Centreamèrica, ha produït un documental interactiu anomenat «Ànima. Filla de la violència», que aprofundeix sobre la naturalesa i l’origen de la violència a Guatemala.
Paral·lelament a l’exposició, el dimecres 6 de novembre a les 19:30h tindrà lloc la presentació del webdocumental «Alma», de Miquel Dewever-Plana i Isabelle Fougère, al Teatre del CCCB, de la mà de Miquel Dewever-Plana. A més, el divendres 8 de novembre a les 19:30h tindrà lloc a l’Aula 1 CCCB una trobada amb Bernat Armangué, Daniel Ochoa de Olza i Emilio Morenatti. Finalment, el dimarts 3 de desembre a les 18:30h tindrà lloc la presentació de Photographic Social Vision i la projecció dels treballs «Alma», de Miquel Dewever-Plana i Isabelle Fougère, i «Into the Shadows», de Pep Bonet, a la Filmoteca de Catalunya.
Gràcies al recolzament de LetsBonus, es poden aconseguir entrades per a l’exposició a meitat de preu fins el 6 de novembre, dia de la inauguració.
Data: Del 6 de novembre al 8 de desembre de 2013
Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), C/ Montalegre 5, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament