Sitges acull fins el 18 de març l’exposició «Capa aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil», una mostra que recull els textos i les instantànies del fotògraf Robert Capa captades el 15 de gener de 1939 al municipi i altres llocs de las comarques del Garraf, l’Alt i Baix Penedès i el Tarragonès.
Aquestes imatges són un testimoni de primera mà de la tragèdia que es va viure en aquestes quatre comarques durant els darrers dies de la guerra. Desenes de milers de refugiats civils i militars enfilaven el camí de l’exili, encalçades per l’avanç de les tropes franquistes
Data: Del 24 de febrer al 18 de març de 2007
Lloc: Edifici Miramar, C/ Davallada s/n, 08870 Sitges (mapa)
Preu: Entrada gratuïta
Però,a partir d’ara,és a dir del Gener-1939,a Sitges hem de celebrar amb singularitat els Setanta anys de L’ACABAMENT de la Guerra Civil a Sitges (1939-2009)-.Només en fa SETANTA…!
L’entrada de les tropes franquistes a la Vila,el 22 Gener 1939,posava punt i final a una guerra que s’havia inciat Trenta Mesos abans a causa de la rebel.lió d’uns militars contra el règim legítim de la República-.
La Història Local de Sitges no s’ha de limitar a facilitar el Coneixement del Passat,que no és poca cosa,sinó que també ens ha d’ajudar a comprendre els Esdeveniments actuals,que en bona part hem heredat a la nostra Vila,i fins i tot possibilitar l’Esbós del que pot succeir en un futur-.
Els nostres joves han d’ésser informats sobre la realitat bèl.lica i la postguerra del 22 de Gener a l’any 2009-.
I com a estudiós-durant més de 10 cursos- de la Trajectòria de l’Escola Pública a Sitges i concretament l’Escola Republicana a Sitges i les Colónies Infantils dels fills de la guerra a Sitges,la meva proposta en aquest Setanta Aniversari de l’Acabament de la Guerra Civil a Sitges (1939-2009) és que l’Ajuntament de Sitges amb la participació del Departament d’Educació de la Generalitat i de l’Arxiu Històric de Sitges i d’altres entitats,creïn una Comissió amb una Programació d’Actes només en fa SETANTA…» i tanmateix homenatjar els Infants provinents de les Zones de Guerra i nomenant-los Fills Adoptius de Sitges tant els ja traspassat com els encara vivents a la Vila-.
Els il.lustres personatges sitgetans i els mestres i professors dels CEIPS i IES de la Vila hem de celebrar els SETANTA anys de l’acabament amb fets i actuacions escolars i acadèmiques i amb la inauguració d’un Monolit en memòria dels Infants provinents de les Zones de Guerra i dels dos bàndols-.Sitges,no només té dret a recordar la Quintac del Biberó amb llibres i un pedró a la Plaça Can Bota,sinó també ha de ser un «excel.lent» per aquels nois i noies i els seus mestres,que van saber cobejar-los-hi tan bé per tal de no patir els horrors de la fam i la guerra-.
Froilan Franco
Mestre Especialista de Ciències Socials i Humanisme
Ploma d’Or de les Lletres Sitgetanes-1995