Exposició “El daguerreotip. L’inici de la fotografia”

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona inaugura el proper dimecres 12 de novembre a les 19 h l’exposició “El daguerreotip. L’inici de la fotografia”. La mostra rememora els 175 anys de l’arribada de la primera tècnica fotogràfica a la ciutat i presenta la col·lecció municipal de daguerreotips.

L’aparició d’aquesta tècnica fotogràfica a la ciutat de Barcelona es va produir el 10 de novembre de 1839, pocs mesos després de la presentació de l’invent a l’Acadèmia de Ciències de França, a la ciutat de París. Els protagonistes d’aquesta història, personatges eminents de l’àmbit científic de l’època, van endegar una manera de mirar i una innovació en la forma de capturar la realitat, seguint les directrius que els manuals de Louis J. M. Daguerre oferien.

Eduard CollMentre que el daguerreotip resultant de la primera sessió fotogràfica realitzada al pla de Palau —en un acte divulgat per mitjà de fulls volants i amenitzat amb una banda municipal— resta encara il·localitzable (malgrat l’esperança que realment algú l’hagi sabut guardar), després del sorteig a què va ser sotmès i que va guanyar la butlleta número 56, la tècnica del daguerreotip ha deixat múltiples exemples. Si bé les primeres imatges, fetes sota els auspicis de la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona, van ser daguerreotips escènics, les que han perdurat de manera majoritària són els retrats de personatges, que il·lustren l’aplicació de la nova tècnica al desenvolupament d’una nova indústria.

Malgrat la socialització de la imatge que va comportar la tècnica fotogràfica, en un primer moment no tothom hi va poder accedir, pel cost que representava, el qual va anar minvant a mesura que nous retratistes s’instal·laven a la ciutat. La presència d’aquesta tipologia fotogràfica dins els fons municipals es deu a la donació de particulars. Cal lloar també la tasca de col·leccionistes com Frederic Marès, que, entre moltes altres coses, va aconseguir aplegar un conjunt important de daguerreotips i va crear un dels grups de daguerreotips més cobejat (i que va
ser objecte d’una exposició concreta l’any 2003, juntament amb altres materials fotogràfics del museu).

L’obra d’autors que van treballar a Barcelona com Napoleon, Albareda, Franck i Wigle, Lorichon i Munné, a més d’obres d’autor desconegut, és present en els fons dels arxius. En el cas dels fons que conserva l’Arxiu, els daguerreotips corresponen a fons privats i a adquisicions fetes en els darrers anys i encaminades a salvaguardar el patrimoni que va conformar l’origen de la trajectòria fotogràfica de la nostra ciutat.

Entre els daguerreotips que conformen la col·lecció municipal, trobem exemples d’aquesta diversitat de presentació de capses amb pells gofrades, marcs de guix pintat, capsetes ovalades folrades amb velluts o teles, o daguerreotips col·locats en senzills marcs de paper. Un altre dels productes que va triomfar en l’elaboració de capses entre el 1855 i el 1865 fou el termoplàstic: amb aquest material semblant a la baquelita es feien les Union Cases, una tipologia que ha merescut atenció tant per la capsa com pel contingut. D’altra banda, exemplars emmarcats en la categoria de joies, capses de tocador o altres utensilis encara no es troben a les col·leccions de l’Arxiu.

La nova tècnica fotogràfica no només arribà a Barcelona: els fotògrafs ambulants passejaren per altres indrets, i despertaren la curiositat de molts esperits inquiets. És el cas de la família Blanxart, de Sant Joan de les Abadesses, un membre de la qual adquirí un complet laboratori de daguerreotípia per a la realització de les noves imatges. Aquest laboratori fou donat a l’Arxiu l’any 2010 per a la seva conservació i estudi.

Per arrodonir la presentació del procediment inventat per Daguerre, l’Arxiu ha encarregat als fotògrafs Martí Llorens i Rebecca Mutell la realització, utilitzant la tècnica del daguerreotip, d’una fotografia actual del pla de Palau.

Data: Del 13 de novembre de 2014 al 28 de febrer de 2015
Lloc: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch 2 – 2ª planta, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta