Ara fa 175 anys, el 10 de novembre de 1839, en un acte solemne, la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona va organitzar la presentació pública de la tècnica del daguerreotip. D’aquesta manera s’obtenia la primera fotografia de l’Estat espanyol, al Pla de Palau de Barcelona, i s’inaugurava un llenguatge nou, vinculat a la tècnica i a la modernitat, entre la ciència i l’art.
Més enllà dels arxius, avui dia hi ha moltes entitats que vetllen per la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic. Sobretot perquè les imatges són considerades la memòria gràfica indispensable per conèixer la història de persones, barris i ciutats. Les fotografies són testimonis directes de la vida del passat i ens aporten informació rellevant sobre aspectes socials, econòmics, polítics, culturals i un llarg etcètera d’un moment històric determinat.
La Casa Elizalde organitza els mesos de novembre i desembre el cicle «175 anys de fotografia a Barcelona», en el que es coneixerà el vincle de la fotografia i la memòria històrica local a partir de projectes construïts a l’entorn d’aquest binomi. A més a més, es commemorarà l’arribada de la fotografia a Barcelona tot recuperant-ne la història, el món dels estudis de retrat, l’evolució tecnològica i els espais socials que ha ocupat la fotografia.
CONFERÈNCIES
Dijous 13 de novembre a les 19 h: «Els inicis del daguerreotip a Barcelona. De l’experimentació al retrat.», a càrrec de María de los Santos García Felguera, professora de la UPF, i Jep Martí Baiget, arxiver i historiador de la fotografia.
Dijous 27 de novembre a les 18 h: «Els valors de la fotografia. Entre allò quotidià i l’excepció», a càrrec de Núria Peist, professora de la UB.
Dimarts 2 de desembre a les 19 h: «Una allau de mirades. Tècniques fotogràfiques del segle XIX», a càrrec de Rafel Torrella, conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Dimecres 3 de desembre a les 19 h: «Fotografia a l’Eixample del 1900», a càrrec de Lluís Permanyer, historiador i periodista.
Dimarts 9 de desembre a les 19 h: «De les solemnitats familiars al document. Una revisió històrica de la fotografia domèstica», a càrrec de Jordi Calafell, fotògraf i tècnic de l’AFB i Núria F. Rius, professora de la UPF i l’Escola Massana.
TALLERS
Dies 18, 20 i 25 de novembre de 18 a 20 h: «Fotografies en conserva», a càrrec de professors de l’associació Fotoconnexió.
Dissabte 22 de novembre de 10 a 12 h: «Demostració de col·lodió humit», a càrrec de Lola Montserrat, fotògrafa.
Dissabte 29 de novembre de 10 a 14 h: «Taller de cianotípia i paper salat», a càrrec de Lola Montserrat, fotògrafa.
ITINERARIS
Dissabte 15 de novembre a les 11 h: «Del Pla de Palau a la Rambla. Els primers daguerreotips fets a Barcelona», a càrrec de Jep Martí Baiget, arxiver i historiador de la fotografia.
Dissabte 22 de novembre a les 11 h: «Els estudis fotogràfics del 1900: de les Rambles al Passeig de Gràcia», a càrrec de Ricard Marco de Fotoconnexió.
Totes les activitats són gratuïtes. Les places són limitades. Cal reserva prèvia trucant al telèfon 934880590.