El CaixaForum acull del 23 d’octubre de 2014 al 8 de febrer de 2015 l’exposició «Gènesi» del fotògraf Sebastião Salgado.
A finals del 1990, després de fotografiar durant unes quantes dècades arreu del món les grans transformacions demogràfiques i culturals del nostre temps, Salgado va tornar al seu lloc natal, una finca ramadera a la vall del riu Doce, a l’estat de Minas Gerais, al Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical, amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien estat víctimes d’un procés de desforestació i erosió. La naturalesa semblava esgotada. La seva dona, Lélia Wanick, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones, recreant l’ecosistema que Salgado havia conegut de nen. A poc a poc els animals van anar tornant, fins que es va aconseguir un renaixement complet de la zona. Actualment la finca és un espai protegit.
Aquesta experiència és la base del projecte «Gènesi». Al principi, el va concebre com una denúncia de la desaparició d’espais únics del planeta, però les vivències quotidianes de la finca de la vall del riu Doce van fer canviar a Salgado el rumb de la investigació. Al llarg de vuit anys i en trenta-dos viatges a llocs remots de tot el planeta, ha localitzat paisatges terrestres i marítims, ecosistemes i comunitats humanes, que s’han mantingut intactes.
N’és el resultat un cant a la majestuositat i fragilitat de la Terra, i també una advertència del que l’acció humana ens pot fer arribar a perdre. «Gènesi» uneix imatges impressionants de paisatges i vida salvatge amb retrats íntims de comunitats humanes que encara viuen seguint tradicions ancestrals. Salgado fotografia algunes de les localitzacions més remotes del planeta, i capta un món natural en què l’impacte humà ha estat mínim. Així, la mostra permet descobrir imatges extraordinàries de deserts gegantins i terres glaçades de l’Antàrtida, boscos tropicals i temperats, serralades de presència imponent, etc. Les balenes franques australs (Eubalaena australis), atretes a la península Valdés pel recer que brinden els seus dos golfs, el de San José i el Nuevo, acostumen a nedar amb la cua dreta i fora de l’aigua. Península Valdés. Argentina. 2004.
Salgado va tancar aquest projecte el 2012, i des de l’any passat la mostra ha iniciat una llarga itineració mundial pel Brasil, el Regne Unit, el Canadà, França i Itàlia. L’exposició, comissariada per Lélia Wanick, està formada per 245 fotografies en un èpic blanc i negre que són el testimoni d’una llarga coexistència dels humans amb la naturalesa, i una oda visual a un món que hem de protegir.
Data: Del 23 d’octubre de 2014 al 8 de febrer de 2015
Lloc: CaixaForum, Av. Marquès de Comillas 6-8, 08038 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament