«El pecat de ser vídua» de Nuria Prieto

El centre cívic Pati Llimona inaugura el proper dimarts 14 de gener a les 19:30h l’exposició «El pecat de ser vídua» de la fotògrafa Nuria Prieto.

Nuria PrietoEn la cultura hindú les vídues són símbol de mal auguri, “una dona no serà mai independent, una vídua ha de patir molt abans de morir, ha de ser pura en cos, pensament i ànima”. Així ho diu el codi de Manu, una de les escriptures sagrades més antigues. Una vídua a l’Índia, vestirà de blanc per la resta dels seus dies. Atrapada en una roba sense cosir, portarà cendra al front, li arrencaran els ornaments, la despullaran de totes les possessions i estatus social, només podrà menjar una vegada al dia i serà repudiada per la seva pròpia família.

A uns 150 quilòmetres de Delhi es troba la ciutat sagrada de Vrindavan. Ara se li coneix com la ciutat de les vídues. A l’Índia hi ha més de 35 milions de dones vídues i 20.000 a Vrindavan. Es diu que va ser en aquesta ciutat on va créixer el déu Krisna, una de les divinitats hinduistes. Les vídues creuen que ell les alliberarà del seu mal karma. Per això, moltes d’elles resen més de 8 hores diàries en un dels tres ashrams o temples de la població, on els fidels donaran almoines o un grapat d’arròs.

El govern de l’Índia concedeix a cada vídua una quantitat anual, entorn a 1.500 rupies, però el 95% d’elles, moltes analfabetes, no coneixen els seus drets i ni tan sols ho cobren. També segons l’actual normativa, les vídues tenen els seus drets sobre les possessions dels seus marits, però fins i tot les poques que coneixen això, no s’atreveixen a reclamar donat el poder de la tradició. Segons l’última investigació el 43% tenen cartilla de racionament, però la major part, no se’ls permet obtenir aliments. Moltes d’elles viuen en extrema pobresa.

Data: Del 14 de gener al 7 de febrer de 2014
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta