L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona acull del 19 d’abril al 28 de setembre l’exposició “Barcelona en postguerra, 1939-1945. Una crònica fotogràfica”. Aquesta mostra està impulsada per la Direcció del Sistema Municipal d’Arxius i la Fundació Carles Pi i Sunyer i forma part d’un projecte més ampli que, amb el títol “Barcelona en postguerra, 1939-1945”, vol mostrar al públic barceloní la riquesa dels fons documentals del Sistema Municipal d’Arxius.
L’exposició té per objectiu mostrar diversos aspectes de la nova realitat que s’imposà a partir del 26 de gener de 1939 quan la ciutat fou ocupada per les tropes franquistes. Barcelona era, per la seva entitat i pel seu simbolisme, el primer gran repte que afrontava el nou règim per a la construcció de l’Espanya totalitària. Calia esborrar tots els vestigis de la legalitat republicana, laica, democràtica i catalanista, i retornar la ciutat a la seva condició de capital de província espanyola. El procés, emmarcat en els anys convulsos de la segona guerra mundial, presenta més enllà de les conseqüències directes i indirectes de la guerra i la repressió, un panorama de clarobscurs i paradoxes que l’exposició vol il·lustrar mitjançant una selecció de 116 fotografies del fons municipal de l’Arxiu, obra bàsicament del fotògraf Pérez de Rozas.
La realitat que es mostra és la visió oficial a partir de la qual el règim franquista es manifestava i s’imposava públicament davant de la població barcelonina. Al capdavall, calia fer evident els diversos components ideològics, entre els quals destacava el nacionalcatolicisme, que acompanyaven la victòria militar, el triomf del franquisme i el futur dissenyat per a la ciutat dins el nou ordre europeu que, l’any 1939, s’albirava sota l’ègida de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.
Data: Del 19 d’abril al 28 de setembre de 2013
Lloc: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch 2 – 2ª planta, 08003 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta