Guillermo Cervera (Madrid, 1969) és un fotoperiodista independent amb més de 18 anys d’experiència en la documentació dels conflictes armats i els problemes socials per a la premsa internacional. La seva trajectòria professional comença al diari El Mundo el 1989 i, des de llavors, la seva feina l’ha portat des de la primera línia de Bòsnia el 1993 als recents aixecaments a Líbia i el Caire el 2011; dels campaments de rebels al Txad a fotografiar la guerra de bandes a Caracas (Veneçuela) o el grup separatista dels Tigres Tàmils durant la guerra civil de Sri Lanka.
El 2008 va viatjar per primera vegada a l’Afganistan, país envaït per l’OTAN el 2001 i que estava patint en aquell moment un ressorgiment alarmant de la insurgència talibana. De llavors ençà, Guillermo Cervera ha visitat Kabul unes vuit vegades i la seva tasca s’ha desenvolupat principalment a la regió de Peshawar, on treballa en projectes a llarg termini sobre la vida quotidiana dels talibans i la força econòmica del mercat d’armes occidentals. Gràcies als seus guies locals, a la seva mimetització com a membre de l’ètnia paixtu i a un sentit del risc temerari, ha aconseguit captar l’essència d’una civilització contradictòria i plasmar-la en un suport tan senzill i complicat com les instantànies. Les seves fotografies es publiquen regularment en mitjans com The New York Times, The New Yorker, Newsweek, Marie Claire, El Mundo i La Vanguardia, en aquest últim cas sempre acompanyant articles del corresponsal de guerra Plàcid Garcia-Planas.
“Bye-Bye Kabul”, l’exposició que es presenta a partir del pròxim 27 de febrer, ofereix una mostra de la intensa labor de documentació sobre la vida quotidiana dels civils en situacions de conflicte realitzada pel fotògraf en aquestes zones. La mostra consta de 49 fotografies fetes al llarg de quatre anys i constitueix un document de primer ordre que, més enllà de la notícia i de l’exotisme, ens revela la complexa geografia humana i social de l’Afganistan contemporani, en constant tensió entre tradició i modernitat.
Data: Del 27 de febrer al 21 d’abril de 2013
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge, La Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta