«Expropiació: el cost humà» d’Alejandro Caña

Els processos d’ordenació urbanística comporten sovint l’expropiació d’habitatges. Els darrers anys podem citar els casos de la Colònia Castells o les cases barates del Bon Pastor, tots dos a Barcelona, o altres com Puerta del Hierro a Madrid, El Cabanyal a València o El Perchel a Màlaga.

Alejandro CañaLa intenció del fotògraf Alejandro Caña no és altre que posar cara i ulls a alguns dels afectats per aquests processos d’expropiació: gent que s’enfronta a la possibilitat d’haver de deixar forçosament la seva llar (o el seu local) o cedir una part d’aquesta, com a conseqüència d’unes decisions presses per l’administració, tanmateix es tracti de propietaris o llogaters. Aquests afectats són els veritables protagonistes.

Com a veí de Sant Andreu, l’autor ha pogut viure de prop una situació d’aquestes característiques després de la reactivació del Pla General Metropolità, que afecta al nucli històric del barri, des de |’any 1976.

El passat 15 de desembre de 2011 l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la Modificació del Pla General Metropolità, pel qual més de 150 habitatges continuaven afectats en part o en la seva totalitat i haurien de ser expropiats i reconvertits d’acord amb els usos previstos en el PGM, tot i que avui aquests usos poc tenen a veure amb la utilització real de |’espai.

Per exemple, algunes cases del carrer Jorba -una de les zones més afectades- consten urbanísticament com a zones verdes. Altres, com els carrers Rubén Darío i Riera de Sant Andreu, estan qualificades com a eixos viaris. La MPGM prevé la creació de dos eixos viaris. El primer va paral·lel a Gran de Sant Andreu seguint els carrers Irlanda, Pare Secchi, Bascònia i Jorba i suposaria l’expropiació prèvia de nombrosos habitatges. El segon, perpendicular al primer, seguiria els carrers Rubén Darío i Riera de Sant Andreu i, tot i que no suposaria la expropiació total d’habitatges, si que comporta la cessió de part de les seves parcel·les de forma gratuïta i obligatòria.

D’altre banda hi ha habitatges en altres zones del barri, afectats per motius d’ordenació volumètrica, la qual impedeix tornar a edificar amb la mateixa alçada o superfície de terreny per equilibrar l’estètica amb edificacions posteriors.

Molts veïns s’han organitzat per presentar al·legacions i s’ha creat la plataforma «Salvem el casc antic» per defensar la total desafectació del nucli històric.

Data: Del 10 de desembre de 2012 a l’11 de gener de 2013
Lloc: Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, C/ Coroleu 74, 08030 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

2 comentarios en “«Expropiació: el cost humà» d’Alejandro Caña

Los comentarios están cerrados.