La Virreina Centre de la Imatge presenta el proper dimarts 9 d’octubre a les 19:30h «De la Factory al món. Fotografia i la comunitat de Warhol», una mostra organitzada per La Fábrica que pretén examinar el paper decisiu de la fotografia en la documentació i en la realització de l’extravagant cultura bohèmia de la Factory, el cèlebre estudi de l’artista pop Andy Warhol. Amb l’exposició de fotografies, materials impresos i vídeos d’autors vinculats a l’estudi com ara Richard Avedon, Cecil Beaton, Brigid Berlin, Nat Finkelstein, Billy Name, Christopher Makos, Jonas Mekas, Stephen Shore i, per descomptat, el mateix Andy Warhol, aquesta exposició ofereix una visió de la comunitat de la Factory com un fenomen social de rellevància històrica i com un singular precursor de l’art contemporani i de les pràctiques socials d’avui dia.
Des de 1963 fins a la mort de Warhol el 1987, el seu estudi va ser més que una mera localització física. La Factory era, com el nom indica, una forma de col·laboració en què Warhol i diversos assistents, treballadors, artistes i amics produïen obres d’art en quantitats ingents. De la Factory no solament en sorgien quadres, sinó també pel·lícules, escultures, instal·lacions multimèdia i materials impresos que anaven des de testimonis personals fins a revistes d’estrelles de cinema. Durant aquest procés, la Factory es va constituir com una forma de vida comunitària i un espai per a l’experimentació, tant cultural com social.
No és cap sorpresa que la Factory fos també l’objectiu de moltes càmeres. Fotògrafs aficionats i professionals procedents del món del periodisme, la moda i les belles arts van documentar la vida de la Factory en l’activitat diària, alhora que hi participaven de manera activa i ajudaven a construir-la. A través de les lents d’aquests fotògrafs, aquesta exposició pretén mostrar un retrat de la Factory en evolució com a espai arquitectònic, comunitat contracultural i actitud estètica enfront de l’art i de la vida. Les fotografies que s’hi exposen varien de manera dràstica quant a format, contingut i punt de vista, cosa que subratlla com de diversos podien ser els conceptes estètics o els ideals de cadascun dels fotògrafs que freqüentaven la Factory i el seu entorn. Així i tot, a través d’aquesta constel·lació de punts de vista fotogràfics, la Factory s’erigeix com a fenomen social de rellevància històrica i com a precursor singular de l’art contemporani i de les pràctiques socials d’avui dia.
Data: Del 10 d’octubre al 25 de novembre de 2012
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge, La Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta