L’Espai Fotogràfic Can Basté i el festival Outono Fotográfico presenten el proper dijous 20 de setembre a les 20h l’exposició “Ocultacions i inexistències”. La mostra, comissariada per Xosé Lois Vázquez, recull els treballs dels fotògrafs Mati Álvarez Rodríguez, Javier Álvarez Soto, Emilio Araúxo, Emilio Cendón González, Daniel Díaz Trigo, Federico García Cabezón, Carolina Martínez Rodríguez, María Meseguer, Vítor Nieves, Carme Nogueira, José Paz, Sara Sapetti, Alba Vázquez Carpentier i Marta Villoslada.
El lloc de llocs, la ciutat, conserva en el centre primigeni o nous centres circumvalants, les seus econòmica, política, jurídica, mercantil i religiosa. Les activitats que no es consideren atractives estètica o moralment són centrifugades fora dels límits successius de la ciutat. També ocultes, fora de la vista, queden estructures funcionals sense estatus canònic de belles.
L’acció productiva genera el mateix resultat centrífug amb l’ésser productor. En el centre rendible només cap un petit grup, i la resta, per capes de pobresa, es va establint com pot fins a arribar al límit de la marginalitat. En general, la distància física és econòmica, el confinament decreta la inexistència d’alguns aspectes de la vida social; els blinden enfront de col·lectius o llocs; però no només: la pràctica automàtica de les regles dins-fora s’exacerba com a garant de l’estabilitat decretant fins i tot la inexistència de certes pràctiques privades o íntimes.
L’aproximació al lletgisme pot fer-se intentant aguaitar com està el nostre conflicte ètic amb les regles dins-fora del lloc, i para això res millor que furgar en l’ocult, en l’inexistent, en el que les regles consideren poc decorós, ja sigui dins de l’habitatge o fora d’ell, en l’àmbit privat o no de pràctica social, constructiu o paisatgístic. Potser puguem veure si comencem a enviar-ho gairebé tot el més enllà del fora.
Aquesta va ser la pretensió de la proposta “Ocultacions i inexistències” que es va fer a un grup de set fotògrafes i set fotògrafs: que des de la reflexió artística sabessin desvetllar-nos formes noves de veure l’estat de la qüestió, de vegades a través de la poesia i unes altres del rigor gairebé antropològic.
Aquesta exposició va ser censurada per la patrocinadora, l’exconsellera nacionalista d’habitatge i sòl de la Xunta de Galícia, acció coral en la qual va intervenir activament el seu equip de col·laboradores directes que van intervenir com subcensores i portaveus. El fet va ocórrer exactament el dia 23 d’abril de 2007 a les 12:00 hores. Es tractava d’imposar la supressió dels bodegons de joguines eròtiques de la fotògrafa Sara Sapetti tant al catàleg com en la pròpia exposició, supressió a la qual es va oposar frontalment el comissari. Va ser la culminació del projecte expositiu i va demostrar la pertinència del mateix. Les dades curriculars de les/els artistes són exactament els mateixos que apareixien al catàleg censurat.
Data: Del 20 de setembre al 27 d’octubre de 2012
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta