Julia Galán és una autora amb una gran consciència social que transcedeix a través de les seves obres, la qual cosa les converteix en peces dramàtiques i compromeses. Dramàtiques perquè són narratives i compromeses perquè denuncien. Les seves denúncies són universals i atemporals. Canvia el moment, canvia el significat de l’obra, però roman la significació, perquè allò que denuncia continua existint com una tara de la societat que no sembla canviar mai.
La seva indagació es dirigeix al problema de la identitat, freqüent entre les dones d’ahir i d’avui, quan s’adverteixen que són construccions socials que difereixen del jo intern, i que s’assumeixen com a pròpies per un conformisme que aquí es rebutja. En aquest projecte es reflexiona sobre els diferents rols que els homes i les dones assumeixen imposats per la cultura, la tradició, les normes o la religió. “Acha” és el nom d’una dona africana que pot simbolitzar a totes les dones, a tots els éssers humans sotmesos a diferents castracions, a la dominació exercida pel més fort sobre el feble en un moment donat.
El projecte consta de diversos murals fotogràfics on apareix un primer pla d’una flor i al costat la mateixa flor mutilada. Tota aquesta obra reflexiona sobre els sentiments de castració que podem tenir davant moltes frustracions de vegades imposades pels altres sobre un mateix i en altres ocasions per la incapacitat d’alliberar de les nostres pors i lligams que ens lliguen i debiliten. El completa la projecció d’un cos de dona nua sobre un fons negre de grans dimensions, el cos està sotmès a una vibració provocada per la força d’una màquina. Aquesta videoinstal·lació fa referència a determinats rols assumits per les dones però també a la submissió de l’ésser humà a forces externes que el dominen i controlen.
En conjunt tot el projecte parteix de la idea de reflectir d’una manera simbòlic a la societat en què es produeix. Són obres que, més a dir, suggereixen múltiples lectures. Pretenen crear un ambient psicològic, evidenciant alguns elements de la societat contemporània, com la incomprensió, la crueltat, la violència i l’angoixa.
Data: Del 18 de maig al 20 de juliol de 2012
Lloc: Galeria Ferran Cano, Plaça Duc de Medinaceli 6, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta