En el patrimoni fotogràfic espanyol té un paper important el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB), una institució pionera que entre els anys 1978 i 1983 va dur a terme una tasca significativa en el camp de la fotografia i el promotor de la qual va ser Albert Guspi. A mig camí entre un cineclub, una escola, una sala d’art i un fòrum de debat, el Centre es va dedicar a la docència, la divulgació i la producció, i va ser una peça clau en el debat sobre fotografia. Fruit d’un treball d’investigació, el MACBA recupera ara un moment decisiu en la història del nostre país, el de la transició espanyola, així com en l’àmbit internacional, ja que va ser llavors quan la fotografia es va introduir en el mercat artístic d’una forma sense precedents.
L’exposició aplega més de 600 fotografies, entre les quals hi ha 220 còpies d’època i gairebé 400 diapositives. Aquestes últimes es presenten projectades sobre la paret, tal com es van mostrar al Centre, emulant sobre l’espai expositiu del MACBA la pràctica habitual del CIFB. Així mateix, es mostra material documental inèdit, com ara cartells, revistes i publicacions. Aquests documents estaran a la disposició dels investigadors i del públic una vegada acabi l’exposició al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA. D’altra banda, el Museu publicarà un llibre que aplega fotografies i material de l’època, així com entrevistes actuals amb alguns dels fotògrafs que van participar en el CIFB. El dia 22 de febrer s’oferirà una visita-debat a l’exposició sota el guiatge del comissari Jorge Ribalta, i el dia 12 de març s’organitzarà la taula rodona «La historització dels setanta», en la qual participaran Enric Mira, Marie-Loup Sougez i Carmelo Vega, i que estarà moderada pels dos comissaris de la mostra, Cristina Zelich i Ribalta.
La mostra inclou treballs sobre els barris populars de Barcelona i els seus habitants (el Barri Xinès, La Perona, etc.) i l’antic hospital mental de la Santa Creu, així com sobre espectacles populars i pràctiques carnavalesques que posen de manifest la importància clau de les subcultures (en particular la gai i la transsexual) i les seves formes de resistència en l’emergència de nous comportaments socials durant la transició. L’exposició inclou fotografies de 22 autors: Enric Aguilera, Miquel Arnal, Jesús Atienza, Anna Boyé, Lluís Casals, Pep Cunties, Manel Esclusa, grup Extra (Sergi Capellas, Jordi Garcia i Xavier Roselló), Ferran Freixa, Manolo Laguillo, Esteve Lucerón, Xavier Martí, Eduard Olivella, Lucho Poirot, Jordi Pol, Humberto Rivas, Jordi Sarrà, Eduardo Subias, Josep Tobella i Mariano Zuzunaga.
Data: Del 27 de gener al 26 d’agost de 2012
Lloc: Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Plaça dels Àngels 1, 08001 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament