“Nitografies” de Benoît Paillé

El fotògraf quebequès Benoît Paillé exposa per primera vegada a Barcelona. La mostra “Nitografies” inclourà accions participatives amb ell per a conèixer el seu procés creatiu.

“Nitografies” està organizada per Portmanteau Productions, creada per Iñigo Martínez Möller d’IguapopGallery en col·laboració amb la periodista i activista cultural Txell Bonet. És la primera d’una sèrie d’exposicions nascudes amb la intenció de presentar el treball d’un artista en un espai insòlit, i en una ubicació que es desvetllarà únicament sota demanda. En aquests indrets sigulars es podrà coneixer personalment els artistes i veure com creen a partir d’accions amb el públic. En aquesta ocasió es podrà visitar dins d’un garatge privat del barri de Gràcia, en la batejada com a Sala Gratx, a partir del 12 de desembre de 2011. Tothom que desitgi visitar la mostra i participar en les accions amb l’artista, ha d’enviar un email a human@port-prod.com i serà informat de l’adreça i dates exclusivament per aquest canal.

Les “Nitografies” de Benoît Paillé són una selecció de les fotografies de la seva “Night Series”. En elles, el quebequès congela instants d’accions artificioses i estrafolàries. Són moments d’escenografies aparentment narratives en les que, tanmateix, no queda clar com ha esdevingut la situació descrita ni com aquesta podria concloure.

Aquestes instantànies, tenen en comú l’estat dels seus protagonistes, sempre personatges joves. Una noia és rescatada de l’interior d’un contenidor per algú que està atrapat en el contenidor del costat; una altra noia apareix estesa, com si hagués mort de forma fulminant en una postura impossible, sobre un monolit d’un parc; en un pati interior, una tercera busca alguna cosa treient el cap per una finestra amb l’ajuda d’una làmpada il·lumina sense cables, i fixa la seva mirada en aquesta llum improbable; un noi, enbolicat en paper d’alumini, mira esfereït un cartell de “GARDIEN”, mentre dalt d’una escala pròxima, una noia impecablement vestida roman immòbil amb el seu cap recolzat contra la façana de pedra.

El sentit de l’humor és obviament una altra de les claus d’aquesta sèrie de fotografies. L’absurd de les situacions dibuixades sembla voler dir-nos quelcom sobre la poca raó de ser de les coses. Com per plasmar un funcionament del món no té cap sentit, i això fa que les mirades dels seus protagonistes es perdin en l’infinit sense poder donar amb un punt de focus, o que s’aturin en elements que no els poden donar respostes. Com si jugant a crear aquestes situacions, Paillé construís castells de sorra que l’allunyen de l’estàndard de vida occidental, la que ell associa al tòpic del “metro, feina, llit, i torna a començar”.

I hi ha la nit, que enbolcalla tots aquests moments. Per a Paillé, les hores de foscor suposen un repte a nivell tècnic, com també són un element protagonista que tot ho transforma, creant una aura fantasmagòrica. El fotògraf -un mestre del retoc a qui no li falten imitadors i de qui se n’ha arribat a fer un filtre de Photoshop amb el nom de “paillelaizer”- transforma la manca de llum en singulars moments de color de qualitat pictòrica, i fins i tot escultòrica, que donen al resultat final un volum i una plàstica inesperats.

Data: Del 12 de desembre de 2011 al 30 de gener de 2012
Lloc: Sala Gratx
Preu: Entrada gratuïta amb invitació prèvia