Els mamífers són una classe de vertebrats. Les seves característiques principals són el seu pelatge i l’alimentació de les cries amb llet per mitjà de glàndules mamàries. L’ésser humà pertany a la subclasse dels mamífers placentaris.
Segons dades antropològiques i biològiques, la duració normal de la lactància en l’ésser humà està entre els 2 anys i mig i els 7. En canvi, la durada mitjana de la lactància a Espanya es situa al voltant dels 3 mesos. Fins i tot menys, segons alguns estudis.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància exclusiva fins als 6 mesos de vida i complementada amb sòlids fins als 2 anys com a mínim. Però la potent industria alimentaria va aconseguir que la llet de fórmula per a nadons sigui el mes habitual des de mitjans del segle XX. Així, a la pràctica hi ha molta desinformació i encara que moltes mares decideixen abandonar la lactància lliurement, altres ho fan seguint consells “experts” que no estan ben fonamentats.
Sovint sobta i fins i tot es critica la lactància prolongada. Per a molta gent, és una raresa veure alletar a un nen que passa de l’any. Es mostra estranyesa i fins i tot incomprensió davant un fet tan “singular”. Alguns ho entenen com una cosa antiquada o excèntrica. Què li passa a una societat que nega allò que és natural a la seva espècie?
«Mamífers» és un projecte fotogràfic de Cristina Pallarès sobre la lactància materna prolongada. L’objectiu principal del mateix és promoure la lactància i mostrar la normalitat d’allò que és natural.
Data: De l’1 de novembre de 2011 a l’1 de gener de 2012
Lloc: COS – Cooperativa de Salut, C/ Mozart 2, 08012 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta