El proper dijous 19 de maig a les 19.30 h s’inaugura a la galeria Fidel Balaguer l’exposició “Natural Urbà” de l’artista visual Albert Gusi.
Albert Gusi treballa habitualment des del camp de la fotografia. Les seves creacions inclouen intervencions en el paisatge i performances col·lectives aproximant la investigació fotogràfica a les arts escèniques i a l’art processual. Una nova concepció de la fotografia, un treball atípic definit per l’observació, la poesia i l’humor. Gusi crida l’atenció sobre la vulnerabilitat del paisatge, sobre la seva transformació constant. El protagonista del seu treball és el territori, que interpreta i acaricia per mostrar-nos-ho juganer i lúdic, però també poètic.
L’exposició recull alguns dels projectes realitzats aquests dos últims anys, així com obra recent. Albert Gusi planteja fins i tot un itinerari inèdit per Barcelona en el qual ens proposa un recorregut singular a la trobada del Pirineus amagat a la ciutat comtal.
Un dels projectes és “Un Nou Camp a Sant Jaume de Frontanyà”, l’acció va tenir lloc els dies 19 i 20 de juliol de 2008, coincidint amb el concert que el músic Bruce Springsteen oferia en l’estadi del Futbol Club Barcelona. Aquests dos dies el terreny de joc va ser despullat de ratlles i porteries amb la finalitat de convertir-ho en escenari musical i en pista de ball. Després, amb l’ajuda de diversos topògrafs es van copiar de manera precisa les línies de l’estadi, es van col·locar les porteries, es van clonar els escuts pintats sobre l’herba amb l’objectiu de situar tot exactament igual que el terreny de joc del Camp Nou de Barcelona sobre un camp d’herba de Sant Jaume de Frontanyà, el municipi més petit de Catalunya. Despullem de ratlles i porteries un camp de futbol per deixar només un camp; vestim de ratlles i porteries un camp d’herba per obtenir el terreny de joc del Futbol Club Barcelona.
Un altre dels projectes que es podrà veure per primera vegada a Barcelona és “Aproximació a una Geografia Cultural Catalana”. Es tracta d’una proposta artística que va dur a terme un exercici lúdic consistent en el retrat de personatges vinculats amb la cultura catalana que tenen un cognom relacionat amb el territori. D’aquesta manera, actors, músics, pintors, poetes, escriptors, crítics, fotògrafs… que arrosseguen a les seves esquenes el relleu i l’orografia del país es converteixen en els protagonistes d’un atles cultural. Personatges que fan fèrtil el país i fins i tot li ajuden a créixer generant nous territoris culturals quan es troben rius amb prats, valls amb serres o rierols amb muntanyes. És un arxiu obert en el qual han participat fins a l’actualitat un total de 34 artistes: Manel Camp, Maria Mercè Roca, Jordi Rocosa, Lídia Pujol, Esther Xargay, Carles Coll, Màrius Serra, Alfred Bosch, Fina Rius, Pau Riba, Jordi Prat i Coll, Manel Clot, Pepa Plana, Jordi Valls, Leandre Ribera, Maria Gorgues, Ferran Torrent, Joan Font, Ramon Prat, Carles Congost, Joan Manuel Tresserras, Ernest Costa, Carme Riera, Miqui Puig, Àngels Bassas, Mont Plans, Joan Fontcuberta, Anna Estany, Claudi Puchades, Albert Coma, Sílvia Comes, Joan Fontcuberta Gel, Jordi Bosch i Antoni Muntadas.
Data: Del 19 de maig al 15 de juliol de 2011
Lloc: Galeria Fidel Balaguer, C/ Consell de Cent 315 – entl. 2ª, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta