La matinada de l’11 de novembre de 1990, l’ensorrament d’un edifici va deixar a la vista l’existència d’una greu patologia estructural que afectava la majoria dels habitatges del barri del Turó de la Peira de Barcelona: l’aluminosi.
Vint anys més tard, els veïns i les veïnes del barri del Turó de la Peira volen exterioritzar la seva visió d’aquests fets. És per això que des de l’Espai Fotogràfic Can Basté s’ha buscat un llenguatge que fes comprensible la transmissió de tot un seguit de sentiments, motivacions i frustracions que conformen la història d’aquest barri. La fotografia ens permet apropar-nos a la realitat més domèstica dels nostres veïns, sempre des d’un posicionament honest i respectuós amb totes les sensibilitats.
A partir d’un procés participatiu amb els diferents col·lectius i entitats vinculades a l’Espai Fotogràfic Can Basté, s’ha acordat proposar tot un seguit d’accions fotogràfiques enmarcades en l’11è Fòrum Fotogràfic amb l’objectiu de rescatar la memòria del barri i els testimonis dels seus habitants, per fomentar una anàlisi crítica dels darrers vint anys.
“Autoretrat” d’Arqueologia del Punt de Vista i Memorial Democràtic (Ricard Martínez)
Parc del Turó i plaça de Can Basté
Intervenció a l’espai públic. Un esvelt bloc de ciment on s’haurà reproduït una fotografia s’incorporarà de manera permanent al paisatge urbà del barri. Aquesta foto-escultura s’ubicarà al mateix lloc físic que reprodueix. Arqueologia del Punt de Vista fa servir aquesta eina per enregistrar el pas del temps, com un instrument que ens permet parlar de nosaltres a partir d’imatges fetes per altres persones que enregistraren altres èpoques.
“Quotidianitat d’una memòria apuntalada” de Cuatro15 (Anna Bresoli, Camilla De Maffei, Eugeni Gay, Francisca Ribeiro i Isabel G. Ortiz de Urbina)
Plaça d’Ignasi Urenda
Proposta fotogràfica al voltant de l’edifici batejat com a Titànic i les famílies que hi habiten. El col·lectiu Cuatro15 recull els testimonis de persones i famílies reallotjades en aquest gran edifici. Aquest projecte tracta tres aspectes: el passat a través de la memòria, dels records, dels objectes salvats,…; el trànsit captant els efectes de la provisionalitat i la inseguretat de la pròpia llar, i el present a partir del nou habitatge i la nova realitat del barri.
“Vist al Turó de la Peira” de Vist a Barcelona (Joan Alvado, Carlos Castro, Domingo Venero, Eva Parey, Sergi Bernal, Nuria López Torres i Elena Fernández)
Sala Cava de Can Basté
Exposició que vol mostrar de manera entenedora les dinàmiques que han esdevingut a conseqüència d’aquest episodi clau per al barri del Turó de la Peira. Els fotògrafs del col·lectiu Vist a Barcelona han documentat la metamorfosi del barri i dels seus habitants a través d’un ampli treball de recerca a partir del contacte personal amb els veïns i l’aprofundiment en la seva realitat.
“Turó (juny 2010)” de Projectart i kymdiaz_estudi (Quim Díaz, Eduard Aylon i Marc Sanz)
Peixera de Can Basté
Vídeo documental de la realitat viscuda pels veïns del Turó des de l’ensorrament del primer edifici fins a l’actualitat, narrada per ells mateixos, detallen els canvis urbans i humans.
“Refotomatón” de Terra de Ningú (Carles Calero)
Vestíbul de Can Basté
Treball que se situa a mig camí entre la recuperació del patrimoni i la verbalització de la memòria. A partir d’una fotografia familiar realitzada al barri es recull la història que hi conté amb el testimoni de la persona o persones que hi apareixen o la van prendre. Durant l’11è Fòrum es visionarà l’antologia de les entrevistes enregistrades audiovisualment als testimonis.