Exposició «La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades»

L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Agència EFE presenten l’exposició “La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades”, al Palau Robert de Barcelona. Aquesta exposició està basada fonamentalment en l’arxiu fotogràfic de l’Agència Efe i en el guió que ha fet el periodista Tomàs Alcoverro, que el 2006 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

En l’any que Barcelona ha acollit la seu del secretariat permanent de la nova Unió per la Mediterrània, la mostra recorda els esdeveniments més rellevants que s’han viscut en aquesta zona durant un segle que ha estat especialment convuls i que, com demostren esdeveniments molt recents, continua sent-ho. L’exposició es podrà visitar entre el 7 de juny, a partir de les 10 h, i el 29 de d’agost, a la Sala 1 del Palau Robert.

En aquesta proposta expositiva, la Mediterrània apareix com una realitat viva, diversa i propera. Durant el segle XX, aquesta zona ha viscut des de la fi dels grans imperis fins a la configuració de nous estats; des de conflictes sagnants fins a la recerca de la pau; des del món tradicional i rural fins a la modernitat urbana.

La diversitat dels seus pobles, el rosari de metròpolis –Istanbul, Alexandria, Beirut, Tel Aviv, Alger, Barcelona, Marsella, Nàpols, Atenes– fa que es pugui parlar de moltes Mediterrànies. La Mediterrània s’ha convertit en una de les fronterers més pronunciades del món, el lloc on s’observa una veritable fractura entre el nivell de vida del nord i del sud. Però, alhora, és el lloc de trobada entre l’Orient i l’Occident.

La mostra està organitzada en cinc àmbits: “Un inici de segle convuls (1900-1930)“, “De la Belle Époque a la fi de l’hegemonia europea (1930-1945)“, “Els trenta gloriosos (1945-1973“, “Crisi i replegament en un món incert (1973-1995)“ i “Cap a una Mediterrània compartida (1995-2010)”.

Entre les imatges de l’Agència EFE que reflecteixen aquests períodes històrics, en destaquen per exemple els retrats de Mustafa Kemal Ataturk (1924) i de Lawrence d’Arabia; la visita de Faisal I d’Iraq al Regnet Unit (1931); l’entrada del general israelià Moshe Dayan al barri antic de Jerusalem (1967); la Marxa Verda (1975); la signatura d’adhesió d’Espanya a la UE (1985); l’acollida d’immigrants a Tarifa (2003), o la presentació de la Secretaria Permanent de la Unió per la Mediterrània a Barcelona (2010).

Data: Del 7 de juny al 29 de d’agost de 2010
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta