Exposició de Gustau Nacarino

L’obra del fotògraf barceloní Gustau Nacarino serà la protagonista de la pròxima “vitrina del fotògraf” del Palau Robert de Barcelona. L’exposició estarà oberta al públic a partir de dijous que ve, 14 de gener, fins al 28 de febrer. La inauguració tindrà lloc el dia 13 de gener, a les 19.30 hores, i anirà a càrrec del mateix autor i del crític de cinema Antoni Kirchner, que en farà la presentació.

La “vitrina”, que porta per títol «Catalunya in the world», serà un compendi de l’obra de Nacarino des que la primera màquina va caure a les seves mans, quan tenia 12 anys, fins a l’actualitat. Les imatges que hi exposarà, no obstant, recullen principalment la seva etapa professional, que va començar en mitjans modestos. Posteriorment, va publicar fotografies a Última hora, El País i, finalment, a l’agència Reuters, on encara treballa. És a través de la seva feina a Reuters que, com ell mateix diu, té l’oportunitat de donar a conèixer Catalunya arreu del món, i per això es defineix com “un periodista que fa de corresponsal al seu propi país”.

En la mostra del Palau Robert hi destacaran imatges de l’etapa postfranquista i de la transició espanyola. N’hi ha una, de les més conegudes, que recull la primera manifestació multitudinària convocada per Comissions Obreres l’any 1985 i és testimoni de la violència que es va viure en alguns moments. Una altra imatge destacada i que –segons Nacarino– “sols jo veia així”, és la del drac gaudinià de la porta de la finca de la família Güell, que va fotografiar des d’una posició inèdita. Aquesta fotografia li va significar el premi de la Fundació Barcelona Promoció 1992, atorgat per la Cambra de Comerç. Aquesta és una de les constants de Gustau Nacarino: intentar obtenir l’altra cara de la foto, la visió que encara no s’ha fet. Finalment, s’hi podran veure instantànies fetes a França, Alemanya o Sud-àfrica.

Gustau Nacarino havia de ser cineasta. El seu avi era propietari d’uns establiments dedicats al lloguer de pel·lícules de 9,5 mm (les famoses Pathé Baby) i a la venda de tot tipus de material cinematogràfic. Així, de petit Nacarino es movia entre còpies de Buster Keaton i Chaplin. Però un dia va sortir al carrer i, com Jean-Luc Godard, va retratar el que va veure. Nacarino sempre ha dit que “la seva arma no disparava bales, la seva arma era una Nikon (més tard seria una Canon) i disparava instantànies”.

Els qui han seguit la seva carrera professional asseguren que Nacarino és un home que ha obert camins. Les seves fotografies figuren en les pàgines dels diaris de més circulació d’arreu del món, i ha publicat un parell de portades a The New York Times, una al Times de Londres, reportatges al National Geographic i a The Observer, i a més ha estat l’impulsor i col·laborador de la primera exposició reivindicativa d’Agustí Centelles.

Data: Del 14 de gener al 28 de febrer de 2010
Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia 107, 08008 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta