La fotografia a l’Índia ha tingut i té avui dia gran rellevància. Exposicions col·lectives significatives han mostrat aquests darrers anys el panorama dels artistes plàstics a l’Índia actual. Tanmateix, aquesta és la primera vegada que es presenta una exposició exclusivament centrada en el mitjà fotogràfic.
«Jo mateix i l’altre» presenta una visió de la pràctica fotogràfica a l’Índia amb els treballs de 16 fotògrafs per mitjà de 250 obres. L’exposició se situa en l’entramat extremadament complex de la vida contemporània d’aquest país asiàtic i explora el retrat com a senyal d’identitat i principal vehicle de significat.
«Jo mateix i l’altre» se centra en l'»aspecte binari» de la mirada fotogràfica; la noció d’ipseïtat i de com aquesta s’ha vist enquadrada en un mapa d’identitats. L’exposició s’agrupa al voltant de dues àrees: els autoretrats, en què el fotògraf interpreta performances o jocs de rol, i les fotografies, que capten la idea de ‘l’altre’, no ‘l’altre etnogràfic’, sinó el que reuneix, documenta o descriu grups socials, qüestionant l’entorn i la societat de la qual formen part.
Els fotògrafs seleccionats provenen de diferents àmbits de la fotografia, com el fotoperiodisme, o són documentalistes o artistes plàstics, per als qui la utilització del mitjà fotogràfic és essencial en la seva obra. Cadascun d’ells està representat per obres que són fragments de sèries o sèries completes, cosa que ens permet aprofundir en el tema que desenvolupen, així com també en el seu significat.
Des de la introducció del mitjà a l’Índia, a mitjan segle XIX, i fins a final dels anys 70 del segle XX, hi va haver fotògrafs que van acollir la fotografia com a vocació o passatemps. Aquestes són imatges, recuperades recentment de vells arxius, d’una qualitat poètica excepcional i fetes normalment dins del cercle familiar. L’exposició presenta dos fotògrafs per mitjà d’una selecció de retrats als seus fills: Richard Bartholomew (1926-1985) i Umrao Singh Sher-Gil (1870-1954). Aquest últim, pioner en el gènere de la mise-en-scène a l’Índia, també, a manera de pròleg, inicia l’exposició amb una selecció de 30 autoretrats, fotografies vintage (còpies d’època).
«Jo mateix i l’altre» ens ofereix una nova escena oberta al diàleg i recull les diferents realitats d’un país a través de la mirada d’alguns dels seus artistes més representatius.
Data: Del 10 de juliol al 27 de setembre de 2009
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge, La Rambla 99, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Pagament
Exposición muy interesante que rompe bastantes tópicos sobre la India. Lo mejor, par mi gusto, los retratos de Dileep Prakash sobre la comunidad anglo-india, las fotos de Sunil Gupta recreando la estética pre-rafaelista y, sobre todo, el uso de la luz natural y artificial en las imágenes de Vidura Jang Bahadur sobre las comunidad china en diferentes ciudades indias.
muy recomendable…