«Diacronies del Japó modern» de Tina Bagué

Tina BaguéDes de l’any 2002 Tina Bagué ha viatjat al Japó en cinc ocasions realitzant reportatges de viatges per lliure, que posteriorment s’han publicat en revistes com El País Semanal, El Dominical del Periódico, Viajar, Ronda Iberia, Islas, Conde Nast Traveller, Spanair o les italianes Panorama i Panorama Travel, entre d’altres.

Aquesta és la primera vegada que exposa part del seu treball realitzat al país nipó. Des del nord de Tohoku, gairebé tocant a Hokkaido, fins a Iriomote, una de les illes més allunyades d’Okinawa, les imatges de Tina Bagué conformen un mapa fotogràfic del Japó d’avui, ple de contrastos i de color. «Aquesta exposició vol mostrar allò ja conegut, i el que encara no es coneix, d’un país i d’una cultura de la qual hi ha moltes coses per aprendre».

Si la paraula Diacronia es podria definir com l’evolució dels fets al llarg del temps, «Diacronies del Japó modern» vol fer referència a la realitat del Japó d’avui, on conviuen amb absoluta harmonia el Japó tradicional i el Japó més avançat. En japonès aquest fenomen té nom propi: Jidai no kousaku, el que literalment es traduïx com Barreja d’èpoques i que ha estat la idea que ha inspirat el títol de la mostra.

L’exposició està formada per 74 imatges en color, set de les quals són de gran format (73x100cm i 124x186cm), mentre que les 67 restants tenen una mida de 33x50cm. Sense un recorregut geogràfic o temàtic marcat, la fotògrafa ens proposa submergir-nos en un món de sensacions, de paisatges, de gestos i de mirades en el qual cada imatge amaga una història quotidiana. Segons les seves pròpies paraules: «Per plaer i per feina he viatjat a diversos i variats països, però cap m’ha captivat de la mateixa forma que ho ha fet el Japó. Vaig aterrar allà per primera vegada la primavera de l’any 2002 i, sent com sóc una «urbícola» de cap a peus, l’experiència de perdre’m pels carrers de Tòquio va propiciar algunes de les millors imatges que he aconseguit capturar fins al moment. Japó és en si mateix, sense cap dubte, el paradís somiat per tot fotògraf. En aquest país es donen una sèrie de circumstàncies difícils de trobar en cap altre lloc del món. És un país exòtic, segur i d’una bellesa extraordinària. Alberga una infinitat de tradicions mil·lenàries i és el bressol de les últimes tecnologies actuals, així com de gent increïblement amable i educada -i el que és més important per a un fotògraf- totalment inalterable davant la presència d’una càmera».

Al contrari del que podria semblar, aquesta exposició no és el final d’un cicle, sinó més aviat el principi d’un projecte que just acaba de començar. Tina Bagué, juntament amb el fotògraf japonès Toru Morimoto, estan preparant un projecte fotogràfic que iniciaran l’1 de gener de 2010 i que han batejat com «The Japan Photo Project». Aquesta aventura fotogràfica els durà a recórrer Japó de dalt a baix amb una autocaravana durant un any, documentant un país i una cultura encara avui molt desconeguda a Occident.

Data: Del 2 de març al 9 d’abril de 2009
Lloc: Biblioteca Pública Jaume Fuster, Plaça Lesseps 20-22, 08023 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

5 comentarios en “«Diacronies del Japó modern» de Tina Bagué

  1. Normalmente no me gustan las exposiciones de viajes/destinos. Esta es una excepción.

    Cualquiera que haya ido a Japón sabe que se pueden conseguir esas imágenes, pero la selección tiene su gracia, hay un «guiño» especial en muchas de las fotos. En conjunto reflejan bien las diacronías.

    Además, hay una humildad en la imágenes… algo muy japones en la forma de mostrarlo (aún teniendo mucho colorido)… no sé explicarlo.

    Es más que la visión de alguien que pasó por allí.

    La producción también está muy bien.

Los comentarios están cerrados.