«Created Equal», creats iguals, és una sèrie de retrats en blanc i negre i presentats com a díptics, amb què el fotògraf Mark Laita ens ofereix un mostrari de la societat nord-americana on les radicals diferències econòmiques, ideològiques, estètiques i morals que li en són tan característiques, afloren a partir del diàleg entre les dues imatges de cadascun d’ells.
Durant set anys Mark Laita va recórrer tots els racons dels Estats Units radiografiant de manera neutra totes les capes d’una societat absolutament polaritzada i muntant, posteriorment, tot el material a partir d’analogies que evidencien amb cruesa, ironia, elegància, dramatisme, simpatia o, simplement, pur ludisme, aquest abisme amb què la cultura nord-americana acaba separant els individus malgrat provenen de la mateixa arrel: creats iguals però amb destins abismals.
Les analogies que estableix per aconseguir aquest diàleg es fan evidents tant a nivell formal, com el díptic on una anciana blanca y un jove negre, tant diferents en essència, tenen en comú quelcom tan pintoresc com rul·los als cabells i un cigarret entre els dits de la mà esquerra, com a nivell conceptual, on per exemple ens mostra un malabarista enfrontat a un controlador aeri, per citar dos exemples extrems de tot el ventall de comparatives que hi desplega. Els peus de foto, incorporats en la imatge, són imprescindibles per interpretar el resultat d’aquests díptics: Laita ens hi detalla la professió del model, el seu nom, la ciutat i l’estat i, per finalitzar, la data de la imatge.
Prostitutes, amish, estudiants, grangers, delinqüents, burgesos, policies, drogoaddictes, cambreres de carretera, indigents, escolans, xefs, “macarres”, bibliotecàries, bandes de rock o nudistes new age, tots ens mostren les seves veritats a partir d’una sinceritat esfereïdora que Laita utilitza, amb una intencionalitat evident i assumint el risc de caure en certs prejudicis —que, sense enganyar-nos, són els que aquesta societat imposa—, per fer un retrat global dels arquetips més típics de nordamèrica.
Seria fàcil comparar aquesta sèrie amb la que Richard Avedon realitzà entre el 1979 i el 1984, i que, sota el títol «In the American West», ens mostrava aquells que mai escriurien l’història dels Estats Units tot recorrent les esferes més deprimides de l’oest nord-americà. El mètode, similar: immersió social i posada en escena neutra.
Tanmateix, Laita, amb una col·lecció total de 105 díptics, no pretén rescatar a ningú ni pretén arrancar de l’anonimat a tots aquells que sobreviuen en la misèria i la decadència. Laita, per contra, ens mostra el que ha vist sense fer distincions de cap mena, ell els recrea iguals tal com van ser creats iguals, i ens deixa que siguem nosaltres els qui decidim si les seves analogies són o no legítimes tot explicant-nos una història que, malgrat el seu dramatisme, no deixa de ser el que és: l’història d’un poble que es vertebra a partir d’una polaritat absoluta.
3 Punts Galeria exposarà, conjuntament amb la Galeria Triangle, una selecció que consta de 36 díptics, dels quals 32 tindran un format de 51 x 72 cm, tres de 113 x 175 cm i un de 146,8 x 233,7 cm, tots ells muntats en paper fotogràfic sobre alumini. Cal remarcar que l’exposició es realitzarà coincidint amb la presentació del llibre amb què l’editorial Steidl ha compilat la totalitat de les obres que composen aquesta col·lecció.
Data: Del 14 de gener al 14 de març de 2009
Lloc: 3 Punts Galeria, C/ Aribau 75, 08036 Barcelona (mapa) i Galeria Triangle, C/ Consell de Cent 291, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta