Col·loqui «L’instant del retrat: La qualitat de la mirada»

No hi deu haver cap viatger que, entre els seus records més entranyables, no conservi retrats de persones que, per algun motiu, va conèixer en el seu camí. La majoria, els guarden en forma de fotografies o diapositives. Altres, molt pocs, en la de dibuixos i pintures. Independentment de la clara diferència en les tècniques utilitzades per cadascuna d’aquestes opcions, quines són les característiques que les converteixen en preferides dels seus autors?. Molts fotògrafs opten per l’ús de la càmera per la seva facilitat i rapidesa, tot i admetre que, a vegades, no s’adonen de com és la persona retratada fins que s’aturen a contemplar la seva imatge damunt del paper o, fins i tot, que en alguns llocs fotografiar persones perjudica la relació que s’hi pot establir. Els pintors i dibuixants, en canvi, defensen el seu art adduint que els detalls dels seus retrats poden reflectir millor qui és la persona retratada que no pas una imatge instantània. Una personalitat molt coneguda i reconeguda a casa nostra, en Jordi Sabater Pi, expressa la seva afecció al dibuix dels animals que estudia d’una manera poètica. Diu que qui dibuixa observa; qui observa, coneix; qui coneix, estima i, qui estima respecta.

Aprofitant que l’exposició que ara mateix hi ha al Fòrum Altaïr és de retrats a l’oli fets per Antoni Arbonés, volem recuperar la riquesa de matisos que té aquesta controvèrsia i fer-ho des d’un diàleg entre dos professionals de l’art de retratar: el pintor Carles Bros i la fotògrafa Anna Boyé, actuarà de moderador del col·loqui el periodista de Catalunya Ràdio Toni Arbonès, director i realitzador del programa «Els viatgers de la gran anaconda» i membre del Consell Editor de la revista Altaïr.

Data: Dimarts 6 de març de 2007

Lloc: Llibreria Altaïr, Gran Via de les Corts Catalanes 616, 08007 Barcelona (mapa)

Horari: A les 19:30 h

Preu: Entrada gratuïta