Exposició «Mirades paral·leles. La fotografia realista a Itàlia i Espanya»

L’exposició tracta de donar una àmplia visió del panorama de la creació fotogràfica a Espanya i Itàlia, a partir de la situació de postguerra que van viure aquestos països (tot i patir dues guerres diferents), fins a finals dels anys seixanta. Mitjançant la contemplació de les imatges, descobrirem les possibles afinitats o les confrontacions tan ètiques com estètiques de la creació fotogràfica que es feia en ambdós països, immergits en sentiments similars i en una realitat social, que no política, també semblant: Itàlia era un país perdedor i Espanya estava dividida entre vencedors i vençuts. És des d’aquesta òptica que l’exposició es planteja com una història d’imatges d’una època i no com una història d’autors.

En el cas d’Itàlia, sumida en un període negre, després de la Segona Guerra Mundial va néixer i arrelar amb força un moviment de denúncia social, el neorealisme, que va tenir una gran influència en la creació fotogràfica i cinematogràfica, fins al punt que va esdevenir un testimoni i una denúncia de la pobresa, l’atur i la situació de la dona i la infància, per tal de desvetllar la consciència social i intentar que la societat canviés.

A Espanya, simultàniament, la realitat social era molt dura i, fins i tot, pitjor que la italiana, però quedava amagada a causa de la tutela exercida pel règim dictatorial sobre la producció fotogràfica. La fotografia artística depenia quasi exclusivament de les agrupacions fotogràfiques i estava, per tant, en mans d’aficionats que recuperaven l’estètica conservadora d’abans de la guerra, amb la realització de retrats, natures mortes i paisatges espectaculars, estretament lligats a l’estètica pictorialista. Tot i això, gràcies a la influència del cinema neorealista italià, aviat van néixer els primers transgressors d’aquestes normes, i va anar arrelant una nova manera de veure el món que es va plasmar en la fotografia i el cinema.

Data: Del 20 de Juny fins el 3 de Setembre de 2006

Lloc: Museu Nacional d’Art de Catalunya, C/ Mirador Palau Nacional 6, 08038 Barcelona

Preu: 5 €

2 comentarios en “Exposició «Mirades paral·leles. La fotografia realista a Itàlia i Espanya»

  1. El 3 de setembre, primer diumenge de mes, el públic podrà accedir al MNAC de manera gratuïta, i aprofitar el darrer dia de l’exposició «Mirades paral·leles. La fotografia realista a Itàlia i Espanya».

Los comentarios están cerrados.