«Tigancă Vrăjitoare» de Silvia Prió

El Centre Cívic Pati Llimona acull fins al 15 d’octubre l’exposició «Tigancă Vrăjitoare» de Silvia Prió.

La Cultura Romaní constitueix, des de fa segles, una part integrant del patrimoni cultural europeu. Els Gitanos han viatjat, a través d’Europa (i del món), adoptant elements culturals dels països d’acollida i contribuint a enriquir el patrimoni cultural i la història dels països en què s’han instal·lat. No obstant això, la cultura i la història del Poble Gitano segueixen sense ser degudament conegudes.

A Europa les arts endevinatòries formen part de la cultura popular, al menys fins a mitjans del segle XV, moment en el qual la sanció eclesiàstica, el converteix en un art ocult. La bruixa gitana apareixia llavors llegint la mà de la bella dama de pell blanca i cabell daurat.

En els suburbis de Bucarest, Romania, coexisteix un gran col·lectiu de dones gitanes que continuen desenvolupant ancestrals arts endevinatòries. La població romanesa, encara que recela de la comunitat gitana, recorre a elles amb una certa naturalitat i no dubta a sol·licitar els seus serveis, que es publiciten a la premsa romanesa a més de les xarxes socials. Els serveis que ofereixen se centren en la resolució d’assumptes amorosos, cura de mals psíquics que la medicina convencional no soluciona i conjurs per fer o desfer el mal d’ull. Aquests rituals es transmeten de mares a filles, generació rere generació. Aquesta tradició no està recollida en un llibre, sinó que s’ha transmès oralment i amb l’exemple.

La dona gitana, més enllà de la mitificació, troba en la quiromància i el tarot un suport i una manera de guanyar-se el pa dia a dia. «Tigancă Vrăjitoare» presenta, des d’una perspectiva actual, una visió poètica del món màgic d’aquestes dones que, durant segles, han estat propietàries de la nissaga l’art de la clarividència.

Buscant les connexions del concepte de la màgia d’aquest món tradicional, amb el de les noves formes de comunicació en el nostre món actual. El projecte qüestiona la universalitat del pensament racional i fa d’altaveu a un feminisme marginal.

Data: Del 20 de setembre al 15 d’octubre de 2021
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.