Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/barcelonaphotobloggers/barcelonaphotobloggers.org/wp-content/plugins/polyglot/polyglot.php on line 800
Presentació de reportersgrafics.net – Barcelona Photobloggers

Presentació de reportersgrafics.net

En el marc del festival DOCfield>14, Fotografía documental Barcelona, els dies 25 i 26 de juny tindrà lloc, respectivament, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i al Col·legi de Periodistes de Catalunya la presentació de la web reportersgrafics.net.

reportersgrafics.net és una plataforma en línia que vol fomentar el coneixement en profunditat i la difusió de l’impressionant llegat de la fotografia de premsa catalana. Un llegat fins avui desconegut per a l’imaginari popular, poc explorat des de la recerca i arraconat a les zones d’ombra de les polítiques culturals del nostre país.

El seu punt de partida se centra en presentar la vida i el treball dels fotoperiodistes pioners, les tres primeres generacions que van exercir l’ofici a Barcelona entre 1900 i 1939, i alhora ressenyar les publicacions −d’aquí i d’arreu− en què aquests repòrters gràfics van col·laborar durant les seves trajectòries professionals. Pel que fa als diaris i revistes barcelonins i de la resta de l’Estat, és també una manera de recuperar un patrimoni periodístic que pràcticament va desaparèixer l’any 1939.

Exceptuant casos molt puntuals, es tracta de vides i obres velades, estroncades per la Guerra Civil i el franquisme: empresonaments, exilis, depuracions, arxius incautats, destruïts o desapareguts, i la prohibició explícita de seguir exercint l’ofici si no es combregava amb el règim feixista. Un ofici que, paradoxalment, tots aquests fotògrafs aquí rescatats havien contribuït a crear i consolidar amb el seu esforç, les seves mans i les seves màquines.

El material fotogràfic que es presenta, en la majoria dels casos inèdit, va ser, durant les primeres dècades del segle XX, una de les principals fonts d’informació ciutadana sobre l’actualitat barcelonina. I avui és, en el seu conjunt, una de les millors maneres d’aproximar-se a la història social, política i cultural de la nostra ciutat durant aquella època. Una finestra enorme, oberta a la memòria.

Data: Dimecres 25 i dijous 26 de juny de 2014
Horari: A les 18:30h i a les 19h
Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, C/ Santa Llúcia 1, 08002 Barcelona (mapa) i Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya 10 – principal 1a, 08007 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta